Logo mooisonenbreugel.nl
Bomen omgekapt in de Sonse bossen   | Fotonummer: 4302fd
Bomen omgekapt in de Sonse bossen (Foto: MooiSonenBreugel )
Algemeen / Son & Breugel

Grote zorgen om bomenkap in Son en Breugel

Son en Breugel - Waar de meeste gemeenten in Nederland zuinig zijn op hun groen en proberen om het aantal bomen te laten toenemen, zie je in Son en Breugel een tegenovergestelde tendens. De laatste tijd worden er steeds meer bomen gekapt. Zo ervaart Peer Spooren, raadslid voor het CDA en bestuurslid van het IVN in Son en Breugel, de bomenkap. Hij maakt zich dan ook zorgen, net als veel andere inwoners van Son en Breugel.

Redacteur: Emmy Grit

Peer Spooren vertelt: “De afgelopen weken publiceerde DeMooiSonenBreugelKrant een artikel over de bomenkap in het Sonse Bos en dat er bomen waren gekapt in de in aanbouw zijnde wijk De Nieuwe Vloed. In de berichten werd melding gemaakt dat de kap was gedaan door een bouwbedrijf of dat de kap werd gedaan in opdracht van de gemeente. Maar een boom die gekapt is, is weg. Tientallen jaren van groei is in één minuut verdwenen.” Vanuit de gemeente kwam een ‘sorry’ achteraf, controle en overleg vooraf was beter geweest.

Recente en aankomende kap
Peer: “Bij een woning langs het kanaal werd een grote boom op een erfafscheiding gekapt toen de bewoners weg waren. Daarna sneuvelden nog eens twee eiken bij het fietspad langs het kanaal. En andere bomen zijn daar ernstig beschadigd om nieuwe woningen dichter bij het kanaal te kunnen bouwen. De hele buurt had hiervoor al gewaarschuwd, maar helaas werden de bomen toch omgekapt.

Nul op het rekest
“Bij een bedrijf aan de Planetenlaan zijn buiten het perceel diverse bomen achter in het bos gekapt. Een paar maanden geleden zijn monumentale beuken aan de voorkant weggekapt, om zes uur ’s morgens”, aldus het IVN-bestuurslid. Voor een nieuwbouwproject aan de IJssellaan in De Gentiaan werden onlangs tientallen bomen gekapt, waaronder een schitterende linde en diverse mooie eiken. “Waren die prachtige bomen niet in te passen in het project?”, vraagt Peer zich hardop af. “De omwonenden tekenden zelfs bezwaar aan tegen de kap, maar ze kregen nul op het rekest”.

Karakteristieke vliegden
Natuurgebied De Sonse Bergen was het volgende slachtoffer. Zonder overleg met omwonenden of mensen die iets van het gebied afweten, werden tientallen bomen gekapt. Dit gebeurde in het broedseizoen. Nadat de kap was geconstateerd, werden vragen gesteld aan wethouder Paul van Liempd, waarop hij de kap meteen stillegde. “Het leed was al geschied. Vele bomen werden omgekapt en zelfs die prachtige karakteristieke vliegden die bovenop de zandverstuiving stond werd weggehaald. De boom waar kinderen generaties lang op en rond gespeeld hebben. De boom met die hoge blote wortels waar je heerlijk tussendoor kon kruipen en waarop je iets zat te drinken met je kinderen en vriendjes, die is ook weggehaald en komt nooit meer terug”, aldus de teleurgestelde Peer.

Zonhove
Maar dit is nog niet alles. Er gaan nog meer bomen verdwijnen in Son en Breugel, volgens Peer. Op Zonhove wordt grootschalig verbouwd, waardoor tientallen bomen moeten verdwijnen voor dit bouwproject. Hij vervolgt zijn verhaal: “Afgelopen week is bekend geworden dat het bouwverkeer dwars door een stuk bos moet. Jammer voor de vogels, padden en bijzondere salamanders. Dit wordt dan een tijdelijke ontsluiting genoemd. Worden de circa honderd bomen die op het terrein staan dan tijdelijk gekapt en later weer teruggezet? Dit kan toch niet de bedoeling zijn?”

Acaciabomen
Peer verwijst dan ook naar een uitspraak van een bekende dorpsgenoot die onlangs nog vertelde ‘dat de grote acaciabomen op Zonhove puur Nederlands hardhout zijn: de ‘kathedralen’ van Son en Breugel ´.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>