Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto's

Eindelijk, horeca weer open!!

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Onder het genot van een zomers zonnetje en een temperatuur van rond de 25 graden waren de terrassen in Son en Breugel op Tweede Pinksterdag goed gevuld met gasten. Om 12.00 uur opende de horeca weer zijn deuren, nadat ze enkele weken verplicht dicht moesten wegens de coronamaatregelen. Door een versoepeling van die maatregelen mochten de horecaondernemers op deze dag om 12.00 uur weer gasten ontvangen voor een hapje en een drankje op de coronaproof ingerichte terrassen, in het café en in het restaurant.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Voordat de horeca de deuren kon openen is er veel contact geweest met de ambtenaren van de gemeente Son en Breugel. De ondernemers hebben adviezen en tips ontvangen om aan alle richtlijnen te voldoen. BOA Ronald van den Heuvel hierover: “In het voortraject hebben we samen met de ondernemer gekeken naar de beste oplossingen, bijvoorbeeld om het terras te vergroten. In de dagen voorafgaand aan Tweede Pinksterdag hebben wij alle ondernemers bezocht en ik ben zeer tevreden over deze samenwerking.”

Officieel open
En dan is het 1 juni, 12.00 uur, het officiële tijdstip dat de deuren en poorten opengaan. Vanaf het begin komen er mensen naar de verschillende horecaondernemingen. Bij de Sonse Haven is het vanaf 12.00 uur gezellig druk en blijven de gasten gedurende de dag binnendruppelen. Voordat ze plaats kunnen nemen, dienen zij zich te melden, wordt een gezondheidscheck gedaan en moeten de handen gedesinfecteerd worden, waarna zij naar hun plaats begeleid worden. Dit zijn een aantal richtlijnen die bij iedere horecagelegenheid gelden. Joyce Leermakers, bedrijfsleider van de Sonse Haven, kijkt tevreden over het terras: “Het is de hele middag al gezellig druk. De gasten komen verspreid over de dag, zodat de tafels continu bezet zijn”, vertelt ze glimlachend.

Uitgebreid
Het terras van Café-Restaurant De Zwaan is uitgebreid richting de kiosk. Ondanks dat het nu een grotere oppervlakte is, oogt het klein en gezellig. Alle tafels waren doorlopend bezet met gasten die genoten van een drankje en/of een hapje. Een enkele keer moest men even wachten om aan een tafel plaats te kunnen nemen in verband met de drukte. Bedrijfsleidster Stephany Leermakers had de regie goed in handen en zag dat alles volgens planning verliep.

Muziek
Bij café ’t Hart van Son was het gezellig druk op het terras. Onder het genot van muziek konden de gasten weer genieten van een pilsje, glas wijn of een andere consumptie.

Complimenten
Gedurende de dag waren BOA Ronald van den Heuvel en Frits Driessen, toezichthouder van de gemeente Son en Breugel, zichtbaar aanwezig in het dorp. “We zijn echt tevreden over onze dorpsgenoten, zowel de afgelopen weken als nu tijdens de eerste dag dat de horeca weer open is.” De controles waren ervoor om te kijken of de afspraken nageleefd werden. Frits voegt toe: “De ondernemers stonden open voor opbouwende kritiek als bleek dat er toch iets niet juist was uitgevoerd. Ter plekke werd het dan alsnog opgelost.” Ronald en Frits hebben niet hoeven te handhaven, alles verliep vlekkeloos. Ronald: “Iedereen hield zich aan de regels. Een groot compliment voor alle ondernemers, maar ook alle bezoekers.”

Nieuwe werkwijze
Sander Buitelaar van restaurant Il Ponte laat weten dat het werken met de nieuwe regels toch wel even iets anders is dan voor de coronaperiode. Hij vertelt: “We zijn blij dat we weer open mogen. De nieuwe regels zorgen ervoor dat je weer bewust gaat nadenken. Deed je voorheen nog veel op de automatische piloot, omdat je dagelijks hetzelfde deed, nu denk je weer bewust na. Onze gasten moeten ook wennen. Sommigen betreden het terras voordat zij zich hebben gemeld, daar moeten we met zijn allen even aan wennen. Maar dat gaat vast goedkomen.”

Glimlach
De horecaondernemers in Son en Breugel hadden alles goed voor elkaar. Ze waren er duidelijk aan toe dat ze hun gasten weer mochten ontvangen. Met een grote glimlach werd iedereen begroet. En de gasten? Ook die waren er weer aan toe om buiten de deur te gaan eten of drinken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Heerlijk op het terras zitten
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding