Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 11b197
Foto: Wil Feijen
Lezerspodium

Lezerspodium: Ook het rolstoelpad Zonhove is in gevaar!

Son en Breugel - Graag willen wij reageren op het artikel van vorige week over de voorgenomen bomenkap op het terrein van Zonhove. Er wordt in het artikel gesproken over het bos. Jammer dat er met geen woord gesproken werd over een eventuele aantasting van het daar aangelegde rolstoelpad. Daarom hierbij uitleg over dit rolstoelpad.

Het was het eerste project van de werkgroep Wandelen op Wielen met vertegenwoordigers vanuit het IVN, vm. Adviesgroep Bossen, Stichting Welzijn Zonhove en het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform. In 2013 zijn we samen met SWZ Zonhove begonnen met de voorbereidingen. In de gesprekken met SWZ is ook de toekomst ter sprake gekomen. Er werd ons toen verzekerd dat er geen bouwactiviteiten zouden plaatsvinden in het bosgebied. Als werkgroep hebben wij ons daarna beziggehouden met een ontwerp en de financiering van het project.

Hiervoor werden fondsen en donaties, voornamelijk uit ons dorp, geworven. Toen het benodigde bedrag (± 25.000 euro) binnen was, hebben we het project aanbesteed. Het rolstoelpad met een toplaag van halfverharding (Dolomiet) kon worden aangelegd met informatiepanelen, bewegwijzering en bankjes. Er werd door SWZ, op ons verzoek, een onderhoudsplan opgesteld.

Op 14 november 2014 hebben wij als werkgroep Wandelen op Wielen het rolstoelpad overgedragen aan SWZ Zonhove. Het werd een feestelijke opening met natuurlijk een wandeling (sommigen op wielen) over het 625 meter lange nieuwe rolstoelpad. In november 2015 is door mannen van de werkgroep e.a. het bruggetje van het rolstoelpad naar de Bontstraat eigenhandig aangelegd. Toen werd ook het pad in overleg met SWZ Zonhove gedoopt in het ‘John Carp Rolstoelpad’. De benaming kunt u lezen op het bruggetje. John Carp was namens het IVN lid van onze werkgroep, maar heeft helaas de realisatie van het pad niet meer kunnen meemaken.

U begrijpt dat enige aantasting van dit rolstoelpad bij onze werkgroep en de vele gebruikers van dit pad gevoelig ligt. Dit pad is noodzakelijk en niet meer weg te denken. Met name bewoners van Zonhove en Berkenstaete, maar ook andere inwoners, kunnen gebruik maken van een toegankelijk pad door het mooie bosgebied met het stroomgebied van de Grote Beek. Daar voor zeven jaren een toegangsweg voor de nieuwbouw in aanleggen is niet alleen zeer ongewenst maar ook een aantasting van een mooi cadeau dat door de eigen inwoners werd gefinancierd en is aangelegd. De werkgroep heeft daarna ook het rolstoelpad Houtens samen met de gemeente gerealiseerd.

Namens de werkgroep Wandelen op Wielen,
Jan de Lange, voorzitter CG-Platform

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>