Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 6de66e
Foto: Ingezonden
Zorg

Nieuwe donorwet van kracht

Son en Breugel / Landelijk - Vanaf 1 juli gaat de nieuwe donorwet in. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft zijn keuze al ingevuld. Op 28 juni stonden er ruim 7,3 miljoen mensen in het register, waarvan ruim 1.168.000 Noord-Brabanders. Van alle ingevulde keuzes van Noord-Brabanders gaat het bij ongeveer de helft (56,8%) om toestemming voor het doneren van organen en weefsels met of zonder uitsluiting van specifieke organen en weefsels. In Son en Breugel hebben 7.913 inwoners een keuze ingevuld, waarvan 4.706 personen toestemming hebben gegeven al dan niet met uitzonderingen, 2.103 personen hebben geen toestemming gegeven en 1.104 laat de keuze over aan familie over een andere bekende. 

Vanaf begin september stuurt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld. Dit gaat gefaseerd gebeuren. Inwoners van Son en Breugel kunnen in de maanden november en december de brief verwachten en alsnog een keuze invullen. Wie zes weken na ontvangst van de eerste brief niets invult, krijgt een tweede brief. Wie ook dan binnen zes weken geen actie onderneemt, komt met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister te staan en ontvangt hier een brief over. Je kunt je keuze altijd veranderen. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de nabestaanden.

Campagne en materialen
Om iedereen in Nederland te informeren over de nieuwe donorwet en de brieven die hierover worden verstuurd, start deze zomer de campagne met onder andere tv- en radiospotjes. Daarnaast is er een nieuwe voorlichtingsfolder en geldt vanaf 1 juli een aangepast formulier voor mensen die hun keuze liever op papier invullen.

Meer weten?
Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt. Je kunt kiezen voor uitleg in het Nederlands, Turks of Arabisch.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>