Logo mooisonenbreugel.nl
De huidige toegang tot het SWZ-terrein   | Fotonummer: 7e2bd3
De huidige toegang tot het SWZ-terrein (Foto: MooiSonenBreugel )

SWZ zet deur open voor alternatieve plannen nieuwbouw Zonhove

Son en Breugel - SWZ neemt deze zomer uitgebreid de tijd om opnieuw naar de nieuwbouwplannen voor locatie Zonhove te kijken. Dat maakte de instelling afgelopen week in een brief aan buurtbewoners bekend.

De aankondiging volgt op een bijeenkomst voor omwonenden eind juni. Beeldbellend gingen vertegenwoordigers van de meest betrokken straten met SWZ in gesprek. Zij spraken hun onbegrip uit over de optie van de zorgaanbieder om een weg door het bos aan te leggen. Bovendien zeiden buurtbewoners zich zorgen te maken over de verkeersdruk die een dergelijke weg zou veroorzaken. Aan het eind van de bijeenkomst zegde SWZ hen toe bereid te zijn om naar meerdere alternatieve plannen te kijken. De buurtbewoners konden hun ideeën hiervoor insturen.

Inmiddels zijn die ingediend. Volgens bestuurder Jody Cath voldoet geen van die plannen aan alle eisen die aan een bouwproject van deze omvang worden gesteld. “Maar in veel plannen hebben omwonenden wel echt heel interessante ideeën naar voren gebracht. Daardoor ontstaan nieuwe opties. Die willen we graag goed bekijken. Daar nemen we de zomermaanden voor. Begin september verwachten we dan een nieuwe bijeenkomst te kunnen organiseren. Daar leggen we buurtbewoners voor wat ons onderzoek heeft opgeleverd.” Het is nog niet duidelijk of het bouwproject hierdoor vertraging oploopt, maar “We zijn niet voor niets het gesprek met omwonenden opnieuw aangegaan. We hechten veel waarde aan een goede relatie met onze buren. We voelen ons onderdeel van het dorp, al tientallen jaren. Dat is belangrijk voor cliënten en medewerkers. Een project als dit gaat dan ook niet alleen over SWZ en haar cliënten, het gaat over de hele wijk. Samen vormen we een woongemeenschap. Dus is het voor mij vanzelfsprekend dat we ook samen in dit traject optrekken.”

Cath zegt zich goed te realiseren dat de plannen die omwonenden hebben ontwikkeld, vooral voortkomen uit zorg. En uit frustratie over wat hen in de plannen van SWZ niet beviel. “Ik kan me dat best voorstellen. Ik heb ook een jong gezin gehad. Een veilige leefomgeving voor je kinderen is een groot goed. En iedereen wil graag prettig wonen. Rust, groen en veiligheid zijn daarin voor velen heel belangrijk. Als die onder druk komen, staan mensen op.” Maar die betrokkenheid zou wat haar betreft niet moeten uitlopen op verstoorde verhoudingen. Dan komen we niet verder samen, aldus de bestuurder die zegt oprecht blij te zijn met de creativiteit en betrokkenheid die omwonenden in hun plannen hebben gelegd.

Na het gesprek met de omwonenden verwacht SWZ een definitief besluit aan de gemeente te kunnen voorleggen. En daarna? “Daarna gaan we starten met alle voorbereidingen voor de bouw”, zegt Cath, “want de woonruimten van cliënten zijn echt heel hard aan vervanging toe. Ik hoop dat we in dat bouwtraject wel samen met de buurt kunnen blijven optrekken. Daar heb ik al tijdens ons laatste gesprek nadrukkelijk toe uitgenodigd. Dat is ons veel waard.”

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>