Lachgaspatronen die gebruikt zijn voor een lachgasballon
Lachgaspatronen die gebruikt zijn voor een lachgasballon Foto: Ingezonden

Inademen van lachgas, een hype of een trend?

Algemeen

Son en Breugel - Ruim anderhalf jaar geleden werden er voor het eerst lachgaspatronen en ballonnen op een aantal plekken in Son en Breugel gevonden. Op dat moment was het een nieuw fenomeen in de gemeente Son en Breugel. Wie het gebruikte en waarvoor was toen nog relatief onbekend. Reden genoeg voor Stefanie den Turck om dit uit te zoeken voor haar afstudeeropdracht. Ze liep op dat moment stage bij de gemeente en heeft onder begeleiding van Kirsty Lochten, beleidsmedewerker veiligheid van de gemeente, dit project op zich genomen.

Redacteur: Emmy Grit

Lachgas wordt via een ballon ingeademd. Het inademen van lachgas veroorzaakt een korte en sterke roes. Gebruikers kunnen soms lacherig worden, vandaar de naam lachgas. De officiële naam voor lachgas is distikstofmono-oxide (N2O) en werd al in 1776 ontdekt. In ziekenhuizen wordt het gebruikt als narcosemiddel, maar lachgas wordt ook gebruikt voor spuitbussen met slagroom. Tegenwoordig is het ook populair als partydrug.

Wordt lachgasballonnen veel gebruikt in Son en Breugel? Wat zijn de gevolgen van het gebruik ervan? Vaak zijn jongeren hier niet mee bekend.

Lees het hele verhaal hierover in de krant van woensdag 19 augustus.