Logo mooisonenbreugel.nl
Harrie Sijbers   | Fotonummer: 9b416c
Harrie Sijbers (Foto: Wil Feijen)
Algemeen / Son & Breugel

Harrie Sijbers: ”Ik hoop dat het gezonde verstand zegeviert”

Son en Breugel - De definitieve beslissing over het Dorpshuis wordt op 27 augustus in de gemeenteraadsvergadering genomen. Een beslissing die gepaard gaat met een bedrag van negen miljoen, een bedrag dat vele miljoenen hoger ligt dan het oorspronkelijke budget om de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk te transformeren tot een nieuw Dorpshuis. Gaat de coalitie, met een krappe meerderheid in de raadsvergadering, haar verkiezingsbelofte intrekken of zetten ze hun plannen door? Als het aan dorpsgenoot Harrie Sijbers en de vele tegenstanders ligt, stellen ze het besluit uit. Of nog beter, vegen ze het van tafel.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Harrie is één van de bezorgde inwoners in Son en Breugel die een actie is gestart om het dorpshuisproject te stoppen. Samen met een aantal dorpsgenoten die ook tegen de komst van het nieuwe Dorpshuis zijn, heeft hij de website www.dorpshuissonenbreugel.com in het leven geroepen. Daar kunnen de inwoners van Son en Breugel hun stem laten gelden; of zij het met de plannen van de coalitie (DorpsVisie, CDA en PvdA/GL, red.) eens zijn, of juist niet. Harrie: “Een aantal jaren geleden heb ik mij sterk gemaakt om het MFA-gebouw te helpen voorkomen. Nu maak ik mij, samen met vele anderen, sterk om een inventarisatie te maken van feiten, meningen en analyses die moeten leiden tot een verantwoorde beslissing. Op de website staat ook een filmpje, een idee waarmee ik aan wil geven dat je meer zou kunnen doen voor het dorp met ‘minder dan’ negen miljoen.”

Analyse stemmers
De website telde maandag 24 augustus ruim 830 stemmen; 772 tegen de komst van het Dorpshuis, 63 voor. “Hieruit blijkt overduidelijk dat er weinig draagkracht is onder de Son en Breugelse inwoners. Via Google Analytics weet ik dat de stemmers voornamelijk woonachtig zijn in Son en Breugel. Ook zijn er stemmen uit Sint-Oedenrode en Eindhoven. Hierbij moet vermeld worden dat Analytics sommige wijken onder Sint-Oedenrode weergeeft en bijvoorbeeld de wijk ’t Zand onder Eindhoven. Er is blijkbaar een bepaalde geografische tolerantie. Er zijn ook stemmers uit exotischer oorden, maar dat heeft hoogstwaarschijnlijk met vakantieadressen te maken.”

Persoonlijke brief
Om zijn actie nog meer kracht bij te zetten heeft Harrie een persoonlijke brief aan wethouder Boersma gestuurd, waarvan een kopie naar Wim van de Donk, Commissaris van de Koning Noord-Brabant is gegaan. Harrie doet een dringend beroep op de wethouder om per direct te stoppen met het ontwikkelproces en het besluit uit te stellen. In zijn brief haalt hij onder andere aan dat er een besluit genomen gaat worden over een minstens negen miljoen kostend project en dat daar op dit moment nog heel veel vragen over te stellen zijn. Die vragen zijn ook te zien op de website en de wethouder is uitgenodigd om daar antwoorden op te geven. Helaas heeft hij daar niet op gereageerd. Verder geeft hij aan dat er weinig draagvlak is bij de beoogde toekomstige gebruikers en voldoet de accommodatie niet aan de gestelde eisen en wensen. Bovendien zijn de exploitatiekosten erg onduidelijk. Ook de coalitiepartijen hebben een persoonlijke brief ontvangen met een dringend verzoek om te stoppen met de plannen voor het Dorpshuis. ‘Voortschrijdend inzicht gaat boven een kiezersbelofte van weleer’, staat onder andere in een brief te lezen.

Wijs besluit
Harrie heeft besloten om donderdag 27 augustus niet als inspreker tijdens de raadsvergadering aanwezig te zijn. “Niet alleen omdat ik dan jarig ben, maar ik heb dit in het verleden eerder gedaan en kwam twee keer thuis met ‘de bekende kater’. Ik heb niet de indruk dat de raadsleden geïnteresseerd naar een inspreker luisteren, daarom heb ik vooraf mijn stem laten horen, onder andere door het opzetten van deze website. En als ik lees hoeveel reacties er zijn, sterkt me dat in mijn actie. Ik hoop dat de politieke partijen beseffen hoe de inwoners er over denken en wens ze een wijs besluit toe. Ik hoop dat het gezonde verstand zegeviert.”

Meer berichten