Ad van Etten (l) en Annelies Schoth (r) wisten meer van de spontaan geplaatste rode kruisen
Ad van Etten (l) en Annelies Schoth (r) wisten meer van de spontaan geplaatste rode kruisen Foto: Wil Feijen

Ars Longa viert twintigjarig jubileum

Algemeen Kunst

Son en Breugel -  Op de tafel ligt ruim 1,5 meter archiefmateriaal, waaruit blijkt dat kunstvereniging Ars Longa een uitermate ondernemende vereniging was en nog steeds is. En na het horen van de verhalen lijkt daar nog lang geen verandering in te komen!

Redacteur: Eva Wiselius
Fotograaf: Will Feijen

Vol enthousiasme vertellen Ad van Etten en Annelies Schoth over ‘hun’ vereniging, die zich kenmerkt door gemoedelijkheid en gezamenlijke drijfveren. De wortels van de kunstvereniging zijn reeds ontsproten rond 1983. Annelies werd door Toon Sterken, toen werkzaam bij de Gemeente Son en Breugel, gevraagd om samen met Leo Achterbergh de exposities in het gemeentehuis vorm te geven. Na het overlijden van Toon kwam Ad van Etten in functie als gemeentesecretaris en gaf met zijn enthousiasme voor kunst een nieuwe boost aan dit initiatief.

Kunst zichtbaar maken
Met het millennium in aantocht wilden ze iets extra’s doen: kunst zichtbaarder maken in het dorp. Er werd een oproep gedaan en daarop kwamen veel aanmeldingen van dorpsgenoten die hun steentje wilden bijdragen. ‘Kunstrondje Son’ werd een succes! En dit succes smaakte naar meer. Tijdens een borrel met de 22 vrijwilligers bleek de behoefte aan een nieuw initiatief groot, en zo werd op 31 maart 2000 kunstvereniging Ars Longa geboren.

Ontstaan van de naam

Op de vraag waar de naam vandaan komt, verwijst Ad naar een uitspraak van Hypocrates: ‘Ars longa, vita brevis’, wat staat voor: ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Ad: “En zo is het ook. Neem als voorbeeld de muziek van Bach, die nog altijd gespeeld wordt, of de werken van Van Gogh, die voortleven na de dood van de kunstenaar.”

Geen eigen plek
Ars Longa is een zelfstandige vereniging, zonder subsidie van de overheid en zonder sponsors. Nooit hebben ze een echte ‘eigen’ plek gehad. Ze gaan als een soort zwervers van het ene pand naar het andere. Zo huisden ze al in de garage van Jan van Boxtel, daarna gingen ze naar de leegstaande smidse van Bakens en toen daar de sloopkogel tegenaanging, verhuisden ze naar de gemeentewerf.

Kunstwerk in De Plint
Op dit moment is een beeldschoon kunstwerk te zien in ‘De Plint’ van het gemeentehuis, dat wederom uit een initiatief van de vereniging is ontstaan. Voor de activiteiten zoals het KunstCafé, filmavonden en lezingen hebben ze hun partner gevonden in La Sonnerie, waar tevens de doorlopende expositie ‘Kunst op de gang’ te zien is.

Rode XX in het dorp
Annelies: “Inmiddels zijn we twintig jaar verder en herbergt de vereniging 160 leden, maar ook twintig jaar exposities, twintig jaar kunstreizen en twintig jaar gezamenlijke projecten die niet onopgemerkt zijn gebleven binnen het dorp. Dit moet gevierd worden!” En dat doen ze dan ook met wederom een bijzonder project. U heeft ze wellicht al opgemerkt: rode XX’en in het dorp. Twee XX’en staan voor het getal 20 (in Romeinse cijfers), maar ook voor kussen. “Zo vangen we met deze kruisen ons jubileumgetal én een boodschap aan onze dorpsgenoten: ‘Kussen uit de kunst’”, aldus Annelies.

Nieuw project
En dat is nog niet alles: het bestuur heeft de leden uitgenodigd een foto van een kunstwerk in te zenden, inclusief het verhaal wat dit werk voor hen betekend (heeft) in hun leven. Dit alles wordt op een prachtige manier geprojecteerd in de Kapelzaal van La Sonnerie. Dit nieuwe project zit reeds in de ontwikkelingsfase. Wederom een project van en voor het dorp, en dat is waar de vereniging voor staat.

Hoog in het vaandel
Om af te sluiten met de woorden van Annelies: “Creativiteit moet hoog in het vaandel staan. Kunst is ‘nieuw leven geven’ en problemen oplossen door anders te denken.”

Nieuwe leden
Bij de vereniging zijn nieuwe leden van harte welkom. “Zowel kunstenaars als kunstliefhebbers nodigen we van harte uit”, aldus Ad. Laat je inspireren op www.arslongakunst.nl.

Rode kruisen in de middenberm van de Nieuwstraat
Parallel Wijnen
Evenement 7 uur geleden Parallel Wijnen verkoopt laatste restanten
Afbeelding
Ingezonden 8 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 18 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 22 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 23 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden gisteren Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen