Monique van Zwieten (archieffoto)
Monique van Zwieten (archieffoto) Foto: Wil Feijen

D66 Son en Breugel sluit zich aan bij de coalitie

Algemeen Politiek

Son en Breugel - D66 Son en Breugel, de eenmansfractie van Monique van Zwieten, heeft zich aangesloten bij de coalitie in Son en Breugel. De huidige coalitiepartijen DorpsVisie, PvdA/GroenLinks en CDA hebben hiermee ingestemd, mede omdat zij vonden dat D66 veel overeenkomsten heeft met de standpunten waar de coalitiepartijen voor staan.

Redacteur: Adrie Neervoort

Jelle de Jong, fractievoorzitter van DorpsVisie: “De afgelopen jaren heeft D66 zich altijd als kritische en constructieve partij opgesteld in de gemeenteraad; meedenkend om voorstellen te verbeteren en actuele thema’s op de agenda van de raad te plaatsen, om daarmee de Son en Breugelse gemeenschap het beste te ondersteunen. En daar vinden wij als partijen elkaar volledig. Wij kijken er naar uit om op dezelfde constructieve wijze met elkaar onze doelen te verwezenlijken. Wij streven er nog steeds naar met de hele raad een dergelijke samenwerking te realiseren.”

Logische stap
Monique van Zwieten vindt de toetreding een logische stap als er zoveel overeenkomsten zijn: “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”. De coalitie krijgt er dus een zetel en een vrouw bij, nadat eerder twee zetels en twee vrouwen wegvielen toen Helga Helders en Marianne van der Putte DorpsVisie de rug toekeerden en een eigen partij ‘Voor U’ oprichtten.

Belangrijke thema’s
In een persbericht laten zowel D66 als de andere coalitiepartijen weten dat er het komende jaar nog belangrijke thema’s op de agenda staan, waar de partijen in de coalitie gezamenlijk de schouders onder zetten. De renovatie van De Boerderij en de vernieuwing van De Bongerd in Breugel, de uitwerking van de nieuwe omgevingswet, maar vooral ook hoe de sociale verbindingen in Son en Breugel, die van oudsher heel sterk zijn, in deze tijd met alle coronamaatregelen kunnen worden blijven aangehaald en versterkt. Dat vraagt om verbinding met elkaar en die vinden de partijen ook in deze samenwerking.

De coalitie reageert
In een reactie laat Elly Brocken (Dorpsbelang) weten de aansluiting van D66 bij de coalitie wel te begrijpen. Behalve dat Monique daardoor haar werk makkelijker kan uitvoeren, kan zij zo ook ‘meeliften’ met de besluiten. Maar het verbaast haar wel dat D66 die stap nu pas maakt. Waarschijnlijk is dit ook het bewijs dat er weldegelijk een oppositie-versus-coalitie-situatie is in de Sonse raad. Elly: “Door de stap van D66 verandert er niets aan de stemverhoudingen. Wel krijgt de coalitie een nog grotere numerieke meerderheid van de coalitie.” Volgens haar een bewijs dat er maar weinig naar de oppositie zal worden geluisterd. Ze vraagt zich ook af of D66 het coalitieakkoord volledig ondersteunt, en of dit dan niet ten koste gaat van de eigenheid van D66 in Son en Breugel. Elly hoopt dat de toetreding een kentering oplevert in de verhoudingen in de raad: “Monique heeft helemaal gelijk: als je wat wilt bereiken dan moet je tot de coalitie behoren. Vrijwel alle initiatieven vanuit de oppositie de afgelopen 2,5 jaar, zijn afgeschoten door de coalitie. Je wordt er soms moedeloos van en het motiveert niet om er zoveel van je tijd in te stoppen, en zeker niet in Monique’s situatie, als je er helemaal alleen voor staat.”

Raadbreed
Kees Vortman (VVD) weet dat Monique van Zwieten (D66) altijd heeft gepleit voor een raadbreed programma. De coalitiepartijen hebben dit aldoor afgewezen. Zij wilde een coalitie/oppositie-verhouding. Ook na het wegvallen van wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen ging de coalitie op deze wijze door. Door de toetreding van D66 verandert er inderdaad niets aan de stemverhouding binnen de raad; ze blijven in de meerderheid. Kees spreekt de hoop uit dat door de toetreding van Monique de coalitiefracties zich meer openstellen voor andere geluiden en de beslissing van Monique hierdoor een winstpunt voor de inwoners van Son en Breugel wordt.

Neutrale positie
Voor Helga Helders (Voor U) kwam het besluit van Monique als een verrassing: “Wij hebben altijd gedacht dat D66 een neutrale positie in wilde nemen binnen de raad.” Natuurlijk begrijpt zij de overstap wel als het gaat om het feit dat zij alles alleen moet doen. Maar, waarom nu de overstap en niet in het begin van de bestuursperiode, dat is wel wat vreemd. Ook het feit dat de coalitie haar heeft gevraagd, noemt zij een handige zet. “Met vier fracties in de coalitie is elk besluit vanuit die kant een voldongen feit”, aldus Helga Helders.

Helga Helders
Elly Brocken (Dorpsbelang)
Afbeelding