Harm-Jan (l) met zoon Luc en Marijn (r) houden het caranvalsbord vast dat als eerste is gemaakt en nu nog steeds wordt opgehangen
Harm-Jan (l) met zoon Luc en Marijn (r) houden het caranvalsbord vast dat als eerste is gemaakt en nu nog steeds wordt opgehangen Foto: MooiSonenBreugel

Borden met carnavalsspreuken sieren gevels van ondernemers

Algemeen Carnaval

Son en Breugel - Het is al jarenlang een traditie dat twee weken voor carnaval de vrijwilligers van Jongerencentrum Oase de borden met de carnavalsspreuken ophangen bij ondernemers in Son en Breugel. Ondanks dat carnaval niet gevierd wordt, heeft het bestuur van JC Oase besloten om de borden dit jaar toch op te hangen. Het wil hiermee de carnavalsgedachte erin houden, maar vooral laten zien dat ze met de ondernemers ‘samen sterk’ zijn.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

JC Oase hangt deze borden alweer vanaf eind jaren tachtig bij de ondernemers. Waar er vroeger zo’n 20 borden werden opgehangen, is dit aantal sinds JC Oase de actie doet, gegroeid naar jaarlijks minimaal 100 met uitschieters naar 120 borden. Drie vrijwilligers die zich namens Oase al jarenlang bezighouden met de bordenactie zijn Marijn Versantvoort en Luc en Harm-Jan van Asperdt. Marijn is onder andere verantwoordelijk voor het hangen van de nieuwe of moeilijke borden en Luc (11 jaar) helpt zijn vader Harm-Jan met het voorwerk, het bezoeken van de nieuwe winkeliers, schoonmaken van de borden en uiteraard ook het hangen van een aantal borden. “We willen dit jaar de ondernemers een steuntje in de rug geven door ze kosteloos op te hangen en ze hiermee ook bedanken voor alle steun die wij de afgelopen jaren van hen hebben ontvangen”, legt Harm-Jan uit.

Jaren tachtig
De traditie van deze borden gaat terug naar het begin van de jaren tachtig, weet Harm-Jan zich nog te herinneren. “Buurtvereniging Emmastraat wilde Keurslager Schutjes bedanken omdat die in die tijd hofleverancier was van het ‘Krutjesgatse zult’. In eigen beheer werd een bord gemaakt en spontaan opgehangen”, aldus Harm-Jan. Het jaar erop wilden alle ondernemers van ‘Rond de Toren’ wel zo’n bord met spreuk op hun gevel hebben. De buurtvereniging ontving voor deze borden sponsorgeld, dat bestemd was voor de carnavalswagen. In totaal heeft de buurtvereniging 22 jaar deelgenomen aan de optocht, waarbij zij 11 keer hebben gewonnen.

Unieke spreuk
Op een gegeven moment zijn zij ermee gestopt en werd het beheer van de 22 borden overgedragen aan Jongerencentrum Oase. Het bestuur van JC Oase heeft in het eerste jaar veel borden ‘verkocht’, waarvan de opbrengst bestemd was voor de activiteiten van het jeugdcarnaval. Harm-Jan: “Op het hoogtepunt hingen er 120 borden in het dorp. Voor iedere deelnemende ondernemer werd een bord gemaakt met een unieke spreuk, vaak met een komische noot, die perfect aansloot bij de ondernemer of zaak. De spreuken zijn allemaal in het Son en Breugels dialect gemaakt en werden bedacht door Piet van Rooy en Ad Louwers.”

Verjongen
Doordat er jaarlijks veel borden opgehangen moesten worden, was er veel hulp nodig. Het bestuur van JC Oase kon altijd rekenen op een vaste groep vrijwilligers, van wie de vader van Harm-Jan er één was. “Nadat mijn vader overleed, ben ik gevraagd om mee te komen helpen. Dat ontroerde mij en ik vond dat een hele eer”, vertelt Harm-Jan zichtbaar geëmotioneerd. Met de komst van Harm-Jan kwamen er in de loop van de jaren steeds meer jongeren bij die een handje mee kwamen helpen, zo ook zijn zus Lianne, die samen met een aantal vrijwilligers de verkoop voor haar rekening nam. “De groep die de borden ophangt, doet dit inmiddels alweer meer dan twintig jaar. Ook wij worden steeds ouder, dus wij moeten ook weer jongeren bij onze groep mee laten draaien”, aldus Harm-Jan. Harm-Jans zoon Luc (11 jaar) helpt al een aantal jaar mee. Zo maakt hij onder andere samen met zijn zus (Kyara) en andere jongere leden de borden schoon voordat ze bij de ondernemers opgehangen worden.

Drie weken
Dit jaar worden de borden op 30 januari opgehangen en blijven maar liefst drie weken op de gevels bij de ondernemers hangen. Harm-Jan: “Traditie is om de borden daags na de eerste zittingsavond op te hangen en op de dag van het haringhappen weer op te halen. Doordat alles anders is dan anders, blijven de borden een paar dagen langer hangen en worden pas op zaterdag 20 februari weer opgehaald.”