Groep 7 en 8
Groep 7 en 8 Foto: MooiSonenBreugel
Foto’s

De Regenboog viert 45-jarig jubileum

Algemeen School

Son en Breugel - Basisschool De Regenboog viert op 14, 15 en 16 juni het 45-jarig jubileum, dat tevens het laatste jubileum is dat gevierd wordt in dit gebouw. Zoals bekend komt op de locatie van De Krommen Hoek een nieuw schoolgebouw, waarin zowel De Krommen Hoek als De Regenboog gevestigd gaan worden. Voordat beide scholen hun intrek kunnen nemen in het nieuwe gebouw, wordt De Krommen Hoek tijdelijk gehuisvest op de locatie van De Regenboog. Op deze locatie worden enkele noodlokalen bijgezet die door beide scholen gebruikt gaan worden. Maar voordat het zover is, gaat het team samen met alle kinderen van De Regenboog eerst nog drie dagen feesten.

Redacteur: Emmy Grit

Marja van Veenendaal – van Veen werkt inmiddels al 30 jaar op De Regenboog, voornamelijk in groep 3 tot en met 8. In al die jaren heeft ze veel leerlingen zien komen en gaan. “Het is vooral leuk om de leerlingen die ik toen in de klas had, nu in het dorp weer tegen te komen of ze komen als ouder hun kind of kinderen naar onze school brengen.” Momenteel staat Marja niet meer voor de klas, maar begeleidt zij als interne begeleider kinderen individueel of in kleine groepjes. Verder ondersteunt ze de leerkrachten in de klas en heeft ze coördinerende taken, vooral op sociaal-emotioneel gebied.

Mooie jaren
Van de afgelopen dertig jaar herinnert Marja zich veel leuke activiteiten, zoals de theaterdagen die georganiseerd werden door leraren, leerlingen en ouders. “In één dag oefenden we voor een theaterstuk en later op de dag werd deze opgevoerd. Verder ben ik ieder jaar betrokken bij de afsluitende musical voor groep 8. Samen met betrokken ouders zorgden wij er samen voor dat groep 8 kon spetteren tijdens hun optreden. Het zijn mooie jaren om daarop terug te kijken.”

Talent
De Regenboog staat erom bekend dat het een creatieve school is, waar veel ruimte is om het talent dat in de leerling zit te ontwikkelen. Marja herinnert zich ook nog een aantal leerlingen die inmiddels een ‘beroemdheid’ in Son en Breugel zijn geworden. “Toen deze kinderen op De Regenboog zaten, zag je hun talenten al. Mooi om ze nu tegen te komen, aan het werk in de muziek, in het theater, in de horeca, in de detailhandel en sommigen als eigen baas. Als je ze dan nu tegenkomt dan is het mooi dat ik als leerkracht daar een steentje aan heb bijgedragen. Maar er zijn ook leerlingen geweest waarvan ik niet wist welke richting zij opgingen; zij zijn ook op de juiste plek terechtgekomen.”

De kuil
Een van de oud-leerlingen is Sandra Lommelaars (33). Zij kijkt met veel plezier terug op haar schooltijd op De Regenboog, waar zij vanaf 1991 acht jaar lang leerling was. Een leuke, gezellige, knusse school met de ‘kuil’ in het midden van de school, dat is de eerste herinnering die boven komt als ze aan haar schooltijd terugdenkt. “Alle vieringen werden daar gehouden. Het was de ‘happening’ van de week om met groep 1 tot en met 8 de week af te sluiten”, vertelt ze enthousiast. Sandra heeft in 1998 haar schooltijd op De Regenboog afgesloten en wist toen nog niet dat zij nu dagelijks weer bij dezelfde school staat; nu als moeder van twee kinderen.

Nu als ouder aan school
Het is geen bewuste keuze geweest van Sandra om hun twee kinderen aan te melden op de basisschool waar zij zelf als kind goede herinneringen aan heeft. “Op het moment dat zoon Jens klaar was voor het basisonderwijs, hebben wij, net als veel ouders doen, verschillende basisscholen bezocht. Bij de eerste twee scholen bleef Jens bij mij, hield mijn hand strak vast en liet duidelijk zien dat hij niet op zijn gemak was. Bij De Regenboog kwam hij helemaal ‘los’, liet mijn hand los en ging vlot met de juf mee om de klas te bekijken.” Dat gaf voor Sandra de doorslag, zodat zij nu dagelijks naar Breugel komt. “De tweede, dochter Lena, ging automatisch naar deze knusse, kleine school. Ze heeft het daar ook erg naar haar zin.”

Kernwaarden
De afgelopen 45 jaar heeft De Regenboog een aantal directeuren gekend, waarvan Christiaan den Dekker in 1971 begonnen is. Na 25 jaar heeft hij het stokje overgedragen aan Jeroen van Dorst. Vervolgens werd Frank Kuilder directeur, gevolgd door Teuntje Derks. Judith van der Kerk-Olofsen is vanaf november 2020 directeur op De Regenboog, waar oog is voor kwaliteit, oog voor ieder kind, oog voor veelzijdigheid en oog voor elkaar.

Huidige bubbels
Ondanks dat Judith relatief nog maar kort aan het hoofd staat van De Regenboog, is zij trots op haar team, de leerlingen, de ouderraad en alle betrokken ouders: “De festiviteiten rondom het jubileum heeft de ouderraad op zich genomen.” Door de coronamaatregelen worden de feestelijkheden binnen de huidige bubbels gehouden van de groepen. “In onze school werken wij met heterogene groepen (groep 1 en 2, groep 3 en 4, groep 5 en 6 en groep 7 en 8, red.).

Achter de schermen
Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de invulling van drie dagen feest. “Er staan workshops op de planning, we gaan muziek maken en dansen. Verder gaan we ingewikkelde raadsels oplossen met elkaar en we gaan tekenen en schilderen; net als verschillende bekende schilders. En samen lekker eten. Wat? Dat is nog even een verrassing”, aldus Judith.

Groep 5 en 6
Groep 3 en 4
Groep 1 en 2
Afbeelding