Odette achter de bar in gesprek met Kara
Odette achter de bar in gesprek met Kara Foto: ©Bert Jansen

Extra handen in keuken en bediening door Campagne HorecaLeeft! van Summa College

Algemeen School

Son en Breugel - Een bijzondere ontmoeting in de gelagkamer van De Zwaan aan de Sonse Markt. Horecapromoter Kara Ernest schuift aan bij haar voormalig werkgeefster Odette voor een gesprek over het personeelstekort in de branche. “Ik heb zeker tien jaar in De Zwaan gewerkt”, vertelt ze. “Ik denk met een glimlach terug aan die tijd. Ik mocht alles doen. En ik kan me herinneren dat Odette toen al rekening hield met mijn hockeywedstrijden.” Odette schiet in de lach: “Ja, ik deed toentertijd al mijn best om mee te denken met het personeel.”

Geschreven door: Hub Dohmen

Het is een bekend verhaal. De horeca kampt met een personeelstekort. Dat lijkt het gevolg van een imago van lange werkdagen, lage salarissen en weinig waardering. Tijdens de gedwongen sluiting van de horeca door de pandemie vertrok een deel van het personeel naar banen met minder werkuren en betere betaling. “Bij ons valt de leegloop wel mee”, aldus Odette. “Een deel van de medewerkers is vertrokken. Maar uiteindelijk zijn ze bijna allemaal teruggekeerd.” Hoe komt dat, wil Kara weten. “Ik denk dat het door het familiegevoel komt. Kijk, we zijn een familiebedrijf. En dat stralen we ook uit. Dat gaat vanzelf. Wij kennen onze medewerkers. Niet alleen bij naam. Mensen voelen zich thuis bij ons. En: het halve dorp komt bij ons over de vloer. We zijn zo ongeveer de onofficiële huiskamer van Son. De Zwaan bestaat al meer dan 200 jaar.”

Aan het roer
Kara: “We kwamen vroeger tijdens alle feestdagen hier. Mijn pa ging dan een pilsje vatten en wij kinderen speelden elders in de zaak. En als je dan als tiener een bijbaantje zoekt, dan is het eigenlijk logisch dat je hier binnenloopt. Want ja, je kent de zaak.” Beide dames schieten in de lach. Odette: “Dat is de sociale functie van onze zaak.” Café-restaurant De Zwaan is sinds 1980 in de familie. Ouders Annie en Wim van de Loo namen het voormalig hotel over. Amper dertien jaar later kwam Odette op 24-jarige leeftijd aan het roer te staan. En sinds enkele jaren speelt dochter Stephany een prominente rol binnen de organisatie bij De Zwaan en dochter Joyce runt de Sonse jachthaven. “Dankzij Stephany zijn we meegaan met de tijd”, vertelt Odette. “Personeel is tegenwoordig veeleisender dan vroeger. Ze willen niet meer zoveel uren werken als vroeger. En Stephany weet daar goed mee om te gaan.”

Drie dochters
En dat is geen sinecure, met pakweg 75 mensen op de loonlijst. Voor alleen De Zwaan. Odettes drie dochters groeiden op in De Zwaan. “We hadden op een bepaald moment een speelhoekje ingericht”, vertelt ze. “Dat zou nu niet meer kunnen.” Dochters Stephany (in De Zwaan) en Joyce (in de Sonse Jachthaven) runnen samen met hun ouders de zaken. Ook de derde dochter Daninque helpt in de weekenden mee, zowel bij De Zwaan als bij De Sonse Jachthaven.

HorecaLeeft!
Hoewel De Zwaan geen echt personeelstekort kent, steunt Odette de campagne HorecaLeeft! van het Summa College. De mbo-instelling helpt bedrijven door studenten die zich aanmelden voor een bbl-opleiding (vier dagen werken, één dag per week naar school) onder meer gratis boeken te geven. Bedrijven, die studenten nog geen werkervaringsplek kunnen bieden, kunnen een gratis cursus leermeester krijgen. Daardoor kunnen ze alsnog studenten een plekje geven. De campagne moet al volgende maand in Zuidoost-Brabant extra handen in de keuken en de bediening opleveren. Odette vindt het belangrijk dat Summa Horeca zo nadrukkelijk inzet op de werving van nieuwe studenten. “Het is voor de branche van belang dat er voldoende instroom van nieuw vast personeel is.”