Energiecoach Noud Heuvelmans voert een energiescan uit
Energiecoach Noud Heuvelmans voert een energiescan uit Foto: Wil Feijen

Gratis hulp bij energierekening

Algemeen Duurzaamheid

Son en Breugel - Vrijwel iedere bewoner in ons dorp is nieuwsgierig hoe in deze barre tijden de energierekening gedrukt kan worden. Mede om die reden deed Sebastiaan van der Meer een aantal weken geleden mee aan de duurzaamheidsquiz in de speciale ‘energiebesparingseditie’ van deze krant.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Die deelname heeft de inwoner uit het Sonniuspark geen windeieren gelegd, want hij won deze prijsvraag. Hierdoor ontving hij van energiecoöperatie SonEnergie een gratis lidmaatschap plus gratis energiescan aan huis.

Toch was de milieubewuste Sebastiaan op voorhand erg sceptisch, omdat hij recent de trotse bezitter was geworden van een modern nieuwbouwhuis aan de Bijenlaan. “Ik was ervan overtuigd dat er bij mij bar weinig te halen viel qua besparingen, maar daar sloeg ik de plank aardig mis. Nadat Noud Heuvelmans, energiecoach van SonEnergie, een rondgang had gemaakt door mijn woning, kwamen er meer dan genoeg mogelijke verbeteringen aan het licht. Uiteindelijk rolde er nog een potentiële besparing uit van 20 euro die ik iedere maand kan opstrijken”, aldus de verraste Son en Breugelse inwoner.

SonEnergie-scan
De opzet van een SonEnergie-scan is dat de energiecoach samen met de bewoner door het huis loopt en op zoek gaat naar duurzame verbeteringen, al dan niet via het opwekken van energie. Daarbij wordt zowel rekening gehouden met de huidige manier van energieverbruik door de bewoners als met hun wensen met betrekking tot het wooncomfort. De energiecoach is geschoold op het gebied van duurzaamheid en daarnaast brengt hij zijn eigen praktische ervaringen mee. Voor meer specifieke (vervolg)vragen op een bepaald vlak dient de bewoner aansluitend zelf contact op te nemen met een specialistisch bedrijf; denk daarbij bijvoorbeeld aan een bewoner die technische vervolgvragen heeft over de mogelijke aanschaf van een hybride warmtepomp. De energiescan heeft als doel inzicht te geven in de mogelijke maatregelen en de effecten hiervan. Het scanproces bestaat uit een fysieke rondgang van pakweg anderhalf uur, gevolgd door een verslag waarin alle potentiële verbeteringen staan, inclusief de specifieke impact.

Kleine aanpassingen

Energiecoach Noud blikt samen met Sebastiaan terug op de energiescan. Een van de besparingen die uit het onderzoek naar voren kwamen, was het instellen van zijn CV-watertemperatuur op maximaal 60 graden (in plaats van 80). Dit zorgt ervoor dat de moderne ketel daadwerkelijk in zijn hoog-rendementsbedrijfsstand gaat functioneren. In combinatie met het ‘s nachts 2 graden verlagen van de vloerverwarming in de woonkamer levert dat een besparing op van 15% aan gasverbruik. Verder was het elektriciteitsverbruik bij Sebastiaan in een jaar 600 kWh hoger dan landelijk gemiddeld voor een vergelijkbaar huis(houden). Er was geen sprake van veelvuldig gebruik van hoogvermogen-apparaten, dus moest het verschil gezocht worden in de optelsom van langdurig aanstaan van kleinverbruikers, het zogenaamde sluipverbruik. Uitgaande van de nog steeds stijgende energieprijzen zal ook de huidige besparing van ongeveer 20 euro per maand evenredig meestijgen.

Klokthermostaat

Om de theoretische besparing daadwerkelijk op te strijken hoeft Sebastiaan slechts zijn maximale cv-keteltemperatuur te verlagen en een klokthermostaat aan te schaffen en te programmeren, zodat de besparing ook echt gerealiseerd wordt. Verder kan hij het sluipverbruik laten afnemen door het uitschakelen van kleine apparaten met behulp van bespaarstekkerdozen.

Subsidie

Sebastiaan heeft de energiescan in zijn huis als erg relaxt en leerzaam ervaren: “Gelukkig kwam aan het licht dat ik al erg goed bezig was wat betreft zuinig aan doen. Binnenkort ga ik de slimme thermostaat installeren. Die aanschaf kan ik deels mooi financieren met de 70 euro subsidie die de gemeente tot het eind van dit jaar ter beschikking stelt voor energiebesparende maatregelen.” De winnaar van de duurzaamheidsquiz gaat tot slot verder inzoomen op zijn hoge stroomverbruik. Door het coronavirus werkt hij al anderhalf jaar thuis, met een laptop en twee grote beeldschermen. “Ik heb een donkerbruin vermoeden dat daar het hoge stroomverbruik in zit”, aldus de dorpsgenoot. 

Leden SonEnergie

Wil jij je als huiseigenaar ook opgeven voor een scan? Dat kan. De energiescan is een van de diensten die energiecoöperatie SonEnergie haar leden aanbiedt. Via www.sonenergie.nl kan iedereen voor slechts 20 euro per jaar lid worden. De scan is voor leden momenteel gratis omdat de gemeente deze kosten tijdelijk draagt; normaal gesproken kost een energiescan 75 euro. 

Zonnepanelen

Voor bewoners die evenals Sebastiaan de aanschaf van zonnepanelen overwegen, biedt de gemeente de mogelijkheid om daarvoor een lening aan te gaan; hierdoor beperkt de investering zich tot een klein maandbedrag gedurende een bepaalde looptijd. Of die vlieger voor uw specifieke situatie opgaat, kunt u navragen bij de specialisten van www.degroenezone.nl.