Wethouder Paul van Liempd bij de warmtepompen in het gemeentehuis
Wethouder Paul van Liempd bij de warmtepompen in het gemeentehuis Foto: Wil Feijen

Wethouder Paul van Liempd zet zich in voor een duurzaam Son en Breugel

Algemeen Duurzaamheid

Son en Breugel - Afgelopen week bespraken de wereldleiders in Glasgow het klimaat; gelukkig is daar volgens wethouder Paul van Liempd veel aandacht voor geweest. Van Liempd is één van de wereldburgers die graag werkt aan een duurzamere wereld en klimaatverandering wil tegengaan.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Paul van Liempd was eerder wethouder in de gemeente Waalre, waar hij voor het eerst ‘duurzaamheid’ in zijn portefeuille kreeg. “Toen ging de discussie nog over of we wel of niet een klimaatprobleem hadden”, aldus Van Liempd. Hij neemt zijn werk als wethouder serieus op elk gebied, maar hij geeft aan dat duurzaamheid sindsdien zijn speciale aandacht heeft. In 2016 ging de film ‘Before the flood’, van Leonardo DiCaprio in première; een film die Paul van Liempd duidelijk maakte dat het toen al vijf voor twaalf was als het om het klimaat ging. Het zette hem zowel als mens, maar ook in zijn functie van wethouder aan het denken: Hoe kan ik hier als wethouder verandering in brengen?

Bewustmaken
Als wethouder in Son en Breugel zet hij door waar hij ook in Waalre mee bezig was als het om duurzaamheid gaat: het bewustmaken van de inwoners van een gemeente dat zij allen in meer of minder mate kunnen bijdragen aan een betere wereld als het om het klimaat gaat. “We moeten niet denken dat het alleen maar om een stijgende zeespiegel gaat. De keuzes die we over het klimaat maken beïnvloeden ook onze economie; kijk maar naar de stijging van de prijzen van de fossiele brandstoffen op dit moment”, aldus Van Liempd.

Economische schade
De wethouder: “Ik ben ervan overtuigd geraakt dat we niet alleen een klimaatprobleem hebben als we te lang achterover blijven zitten en geen actie ondernemen, maar ook de economische schade ervan gaan ondervinden.” Hij vervolgt: “Nadenken over het klimaat en hoe we dat beschermen heeft alles te maken met duurzaamheid. Eén ledlamp verandert niks, maar wat als alle lampen in huis duurzaam zijn.” Als voorbeeld noemt hij de led-straatverlichting in Son en Breugel, een investering die zich elk jaar terugverdient in stroomkosten, levensduur en onderhoud.

Ook thuis
Ook privé is Van Liempd gedreven als het om duurzaamheid gaat; zo greep hij de verbouwing van zijn huis aan om de houten vloer, met een kruipruimte eronder, te laten vervangen en te isoleren. Maar ook het gasfornuis is vervangen door een inductiekookplaat, in de badkamer kwam een waterbesparende douchekop en alle lampen zijn vervangen door ledverlichting, het sluimerverbruik van elektrische apparaten is ook aangepakt, en daarnaast kookt hij (vanwege de milieu-impact) zes dagen per week vegetarisch. Het op deze manier verduurzamen van je woning is niet voor iedereen weggelegd, daar komen nogal wat kosten bij kijken, beaamt Van Liempd. “Maar er zijn gelukkig veel subsidiemogelijkheden van de overheid waar ook mensen met een wat smallere beurs gebruik van kunnen maken”, aldus de wethouder.

Vouchers
Over kosten gesproken: de wethouder geeft aan erg blij te zijn met de vouchers die de gemeente beschikbaar stelt voor inwoners met een eigen woning of huurhuis. Hoewel het bedrag misschien niet groot is, 70 euro voor huiseigenaren en 80 euro voor huurders, helpt het bij de aanschaf van materialen die een huis wat energiezuiniger maken, zoals tochtstrips. “De meerwaarde van de tegoedbon zit denk ik in het feit dat inwoners gaan nadenken over hoe hun huis energiezuiniger kan worden”, aldus Van Liempd, “en het is leuk om de inwoner een keer een presentje te geven, zeker als dat de inwoner na laat denken over wat er mogelijk is om het huis duurzamer te maken.”

Steentje bijdragen
Volgens de wethouder moet iedereen zijn steentje bijdragen als het om duurzaamheid gaat. Juist daarom kan de inwoner van Son en Breugel een beroep doen op een energiecoach. Deze helpt bij vragen over het verduurzamen van de woning en bekijkt de mogelijkheden van de woning in een persoonlijk gesprek. De energiecoach is ook nog eens onafhankelijk, maar wel vakkundig als het om het verduurzamen van de woning gaat. Zowel huurders als woningeigenaren kunnen tijdelijk gratis gebruik maken van dit adviesgesprek, er zijn maar een bepaald aantal plaatsen, dus op = op. Huurders kunnen zich eenvoudig aanmelden via www.energiebox.org/gemeente-son-en-breugel Huiseigenaren kunnen meer informatie krijgen en zich aanmelden door lid te worden van de energiecoöperatie SonEnergie. Voor meer informatie: https://www.sonenergie.nl/sonenergiescan/

Parallel Wijnen
Evenement 7 uur geleden Parallel Wijnen verkoopt laatste restanten
Afbeelding
Ingezonden 8 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 18 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 22 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 23 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden gisteren Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen