V.l.n.r.: Marianne, Fenne en José
V.l.n.r.: Marianne, Fenne en José Foto: Wil Feijen

Jonge breihelden en vloggers gezocht voor breiproject SonEnergie

Algemeen Activiteit

Energietransitie, duurzaamheid, gas- en energierekeningen, energiebesparende producten; dit zijn begrippen die bewoners van een huurwoning of een woningbezitter allemaal bekend voorkomen. Voor de jeugd en jongeren zijn deze woorden vaak nog een ver-van-mijn-bedshow, terwijl het juist voor hen belangrijk is dat deze begrippen vanzelfsprekend worden. Dat is ook de reden dat de jongerenwerkers van LEVgroep Son en Breugel en SonEnergie de handen ineen hebben geslagen om de jeugd warm te maken hoe zij op een eenvoudige manier een steentje kunnen bijdragen aan energie verminderen en zich ervan bewust worden hoe je eenvoudig minder energie kunt verbruiken.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Op vrijdag 11 februari werd de zestiende nationale Warmetruiendag gehouden. Op deze dag wordt opgeroepen om de thermostaat een graadje lager te zetten en een warme (wollen) trui aan te trekken tegen de kou. Marianne Wagemans, voorzitter SonEnergie, gaat zelfs nog een stapje verder: samen met jongerenwerker Marieke Schoenmakers van LEVgroep Son en Breugel heeft zij een breiproject opgezet voor jongeren uit Son en Breugel van 13 tot en met 18 jaar om met breien geld te besparen.

Bewust maken
Marianne: “Met het breiproject willen we jeugd en jongeren bewust maken van het energieverbruik. Energie die niet wordt gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Dus kun je er maar beter jong mee opgroeien dat je soms keuzes moet maken om minder energie te verbruiken.” Voor velen is het te gemakkelijk om de verwarming een graad hoger te zetten om het behaaglijk te hebben; je kunt er ook voor kiezen om de verwarming een graad lager te zetten en een trui aan te doen. Je lichaam blijft op temperatuur en het scheelt in het verbruik van energie. “En dat willen we de jeugd graag meegeven. Brei een leuke trui, want breien is hip, en je bespaart met breien geld”, aldus een enthousiaste voorzitter. Voor degenen die niet willen breien is er een vlogwedstrijd: vlog over het project en win hiermee een ludieke prijs.

In gesprek gaan
Marianne heeft voor dit project contact opgenomen met José Buys, oud-lerares van De Bloktempel, en met jongerenwerker Marieke. “Vanuit het jongerenwerk sluit de zestienjarige Fenne van der Werf zich aan, die op dit moment een maatschappelijke stage loopt. Fenne valt precies in de doelgroep die we graag willen bereiken”, aldus Marianne. “Ik zet de verwarming thuis niet hoger, ik kruip liever onder een deken, maar weet ook dat heel veel anderen de verwarming wel hoger zetten. Het lijkt mij een leuke uitdaging om samen met een groep jeugd en jongeren te gaan breien, en het is goed om met elkaar in gesprek te gaan hoe men tegen dit maatschappelijk probleem aankijkt”, aldus Fenne.

Bewustworden
José is gevraagd om te ondersteunen bij het breien. “Ik neem de ervaring mee vanuit het onderwijs en ik kan de jeugd en jongeren het breien uitleggen. Ik wil ze heel graag enthousiast maken om iets leuks te breien waar ze nog veel plezier van hebben”, aldus de oud-juf. Behalve het leren breien van een trui of een col wordt ook aandacht besteed aan energieverbruik verminderen en duurzaamheid. Marianne: “Op 2 maart komt Marieke van der Vleuten, docente aan de Summa Fashionopleiding en eigenaar van Studio Marieke van der Vleuten, vertellen over de kledingindustrie en hoe je bewustwording creëert met betrekking tot kleding. Vragen als ‘waar wordt kleding van gemaakt’, ‘wat is de impact op het milieu’ en ‘wat doe je met je kleding die je niet meer draagt’ komen allemaal aan bod.” Voor dat laatste heeft Fenne al een oplossing: “Zet je kleding op de populaire app Vinted en geef je kleding een tweede kans. Als je via deze populaire app koopt of verkoopt, ben je ook al duurzaam bezig.”

Aanmelden
Het breiproject wordt gesponsord door SonEnergie: zij zorgen voor wol, breinaalden en de patronen. “Opgeven kan tot en met 23 februari bij Marieke Schoenmakers via 06-10853842 of via Insta marieke_jongerenwerk. Op donderdag 24 februari om 20.00 uur vindt de kick-off plaats in Braecklant in Son en Breugel.