Open dag op zaterdag 19 februari in het Dommelhuis in aanbouw
Open dag op zaterdag 19 februari in het Dommelhuis in aanbouw Foto: Wil Feijen
Foto’s

Veel bezoekers tijdens open dag Dommelhuis

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Afgelopen zaterdag 19 februari maakten circa 800 mensen gebruik van de gelegenheid om tijdens de open dag eens binnen te kijken in het Dommelhuis in aanbouw. Het Dommelhuis moet straks na de ingebruikname een druk bezocht en levendig gebouw worden. Verschillende verenigingen en organisaties die gebruik gaan maken van het gebouw, maar ook de bibliotheek en het Vestzaktheater die onderdeel zijn van het Dommelhuis, moeten hiervoor gaan zorgen.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Het Dommelhuis heeft de herkenbare vorm van de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk aan de buitenkant behouden. Een imposant gebouw, midden in het centrum van Son en Breugel, en eenmaal binnen, ziet men, ook nu de werkzaamheden nog in volle gang zijn, de echte metamorfose van het voormalige kerkgebouw.

Het nieuwe Vestzaktheater
De ruimte waar eens het altaar en de biechtstoelen stonden is nauwelijks meer te herkennen. Ondanks een grote open ruimte waar straks een trap één van de blikvangers zal zijn, ontnemen veel nieuwgebouwde ruimtes de bezoeker de doorkijk in de voormalige kerk; voorheen keek je van kerkmuur naar kerkmuur. Het nieuwe Vestzaktheater neemt een groot gedeelte van het gebouw in beslag, door de zaal, keuken, regieruimte en toekomstige bar. De zaal zal straks ruimte bieden aan 200 toeschouwers die plaats kunnen nemen op een voor een groot gedeelte uitschuifbare tribune. De keuken is zodanig van formaat dat er straks ook kooklessen kunnen worden gegeven. De bar vormt de verbinding met de grote ontvangsthal, waar ook de bibliotheek gevestigd zal zijn, alles op de begane grond. De eerdergenoemde trap en ook een lift brengen de gasten en medewerkers naar de eerste etage waar straks Radio Son en Breugel en het CMD een plek krijgen. Harmonie Pro Honore et Virtute heeft de mogelijkheid om verschillende ruimtes, verdeeld over de begane grond en eerste etage, te gebruiken en kan voor uitvoeringen natuurlijk gebruik maken van het theater.

Carrousel op de tweede etage
Wat betreft de tweede etage, eigenlijk meer het dak van de ruimtes op de eerste etage, was het lang onduidelijk of deze in gebruik zou worden genomen; deze onduidelijkheid is nu definitief van de baan. Een groot gedeelte ervan zal gebruikt worden door Carrousel, een leerorganisatie voor jonge mensen met een beperking. Diana van der Looij van Carrousel is enthousiast over de locatie midden in het centrum. “Wij gaan in het Dommelhuis facilitaire taken ondersteunen, meehelpen in het onderhoud, maar ook helpen in het theater, kortom, een werkplek die elke dag kan groeien.”

Veel is er nieuw gebouwd in het kerkgebouw uit 1960, maar toch is er een balans van oud en nieuw; het strakke ontwerp vormt namelijk nu al een mooi contrast met het oude wat gebleven is. Maar er is ook aandacht voor het verleden. Zo komt er een glazen plaat in de vloer van de begane grond, waardoor twee grafstenen uit 1563 en 1603 zichtbaar zullen zijn. Mooi detail is de binnenzijde van deze vitrine, die namelijk gemaakt is van hout van de oude toegangsdeuren van de voormalige kerk. Op de eerste etage staat de oude waterput van rond 800 na Christus, opgegraven op Ekkersrijt.

Multifunctionele ruimtes
Jammer genoeg kon het mozaïeken beeld dat in de kerkmuur rechtsachter het voormalige altaar was gemetseld niet verplaatst worden zonder het beeld te vernielen. Daardoor zit het nog steeds op dezelfde locatie, maar gaat nu dus schuil achter een nieuw geplaatste ruimte en is slechts gedeeltelijk zichtbaar in een gang. Opvallend zijn de vele ruimtes in bescheiden formaat, die onderdeel uitmaken van het aanbod multifunctionele ruimtes waar straks iedereen in overleg met de beheerder van het Dommelhuis gebruik van kan maken.

Veel bezoekers van de open dag gaven aan zeer verbaasd te zijn over de lichtinval binnen in het gebouw; de glazen lichtstraat in het dak en de grote raampartijen in de zijmuren zorgen hiervoor.
De bezoekers konden tijdens de open dag hernieuwd of voor het eerst kennismaken met enkele gebruikers. Maurice Peters, beheerder van het Vestzaktheater, is enthousiast over de samenwerking tussen de gebruikers die nu al is ontstaan. Zo lijkt de synergie van diverse organisaties al vorm te krijgen nog voordat het gebouw straks op 8 juli officieel zal worden geopend.

Een sluitende begroting
Enkele partijen in de gemeenteraad maken zich nog wel zorgen of het allemaal wel betaalbaar is, maar daarover is wethouder Jan Boersma heel stellig: “De exploitatiebegroting is sluitend. De nieuwe gebruikers die eerder op een andere locatie waren gehuisvest en veelal gebruik maken van gemeentelijke subsidie, gaan niet meer huur betalen dan voorheen. Zelfs zonder de eventuele omzet van bijvoorbeeld het theater of de opbrengst van de verhuur van de multifunctionele ruimtes mee te tellen, is er een sluitende begroting”, aldus de wethouder.

Binnen het budget
Ook over de bouwkosten is de wethouder duidelijk: “Het gebouw zal straks in juni worden opgeleverd binnen het budget.” Dat resultaat wordt volgens de wethouder mede gehaald omdat er enkele praktische aanpassingen tijdens de bouw zijn gedaan die daardoor goedkoper uitviel. Als voorbeeld noemt de wethouder de tribune in het theater die op de begroting stond als een geheel uitschuifbare, maar in de praktijk bleek het beter te zijn dat slechts een gedeelte uitschuifbaar was. Ook door de prijsafspraken die zijn gemaakt met de aannemers voordat de prijzen begonnen te stijgen en het eerder en prijsgunstig inkopen van de bouwmaterialen door de aannemer, zijn de kosten niet gestegen. “Het leek hierbinnen soms wel een magazijn”, vult projectleider namens de gemeente Chris Spooren aan, “en regelmatig was er overleg binnen het bouwteam over de uitvoering en de wensen van het architectenteam, waarbij werd gekeken naar de wensen en de uitvoerbaarheid.” Dit heeft volgens Spooren voor een aantal praktische oplossingen gezorgd, zonder de kwaliteit en het gewenste resultaat uit het oog te verliezen. Zowel de wethouder als het bouw- en projectteam kijken uit naar het eindresultaat waarvan de gebruikers en gasten straks gebruik gaan maken. De ingebruikname zal waarschijnlijk op 20 juni zijn en de officiële opening op vrijdag 8 juli, met waarschijnlijk een weekend vol activiteiten.

Open dag op zaterdag 19 februari in het Dommelhuis in aanbouw
Open dag op zaterdag 19 februari in het Dommelhuis in aanbouw
Open dag op zaterdag 19 februari in het Dommelhuis in aanbouw
Open dag op zaterdag 19 februari in het Dommelhuis in aanbouw
Open dag op zaterdag 19 februari in het Dommelhuis in aanbouw
Open dag op zaterdag 19 februari in het Dommelhuis in aanbouw
Open dag op zaterdag 19 februari in het Dommelhuis in aanbouw
Open dag op zaterdag 19 februari in het Dommelhuis in aanbouw