Afbeelding
Foto: ©Fran Maasdam

Senioren nemen een kijkje in Dommelhuis

Algemeen Senioren

Son en Breugel - De vernieuwde Seniorenraad Son en Breugel had op zaterdag 26 februari een kijkdag in het Dommelhuis georganiseerd voor alle senioren in Son en Breugel. Van 11.00 tot 15.00 uur waren er rondleidingen vanuit het Vestzaktheater en was er voor iedere bezoeker een kop koffie en een worstenbroodje.

Redacteur: Han Liem

In groepen van 10 tot 15 personen gingen ze, onder een heerlijk zonnetje en carnavalsgeluiden vanuit de kiosk op het Kerkplein, de bouwplaats binnen. Via de zijingang van het voormalige kerkgebouw kwamen de senioren binnen in een steriel aandoende witte ruimte. De rondleidingen werden gegeven door onder andere wethouder Jan Boersma, projectleider Chris Spooren en namens de Seniorenraad Marjolein van den Bout. Omdat iedere rondleider een andere achtergrond heeft, konden ze elkaar aanvullen met informatie over de bouw en de organisaties die in het Dommelhuis komen te zitten.

Organisaties
Op de begane grond komt centraal de Bibliotheek Son en Breugel te zitten, gemarkeerd tussen vier kolommen, en daarachter het nieuwe Vestzaktheater, met linksachter de keuken. Op de eerste etage komen onder andere Radio S&B, het CMD en Carrousel. Ook harmonie Pro Honore et Virtute maakt gebruik van kleinere ruimtes die multifunctioneel zijn en ook door andere organisaties gehuurd worden. Opmerkelijk is de flexibele tribune in het theater; half uitgeschoven biedt die plaats aan 100 bezoekers en uitgeschoven aan 200. De grote zaal rechtsboven kan met een flexibele wand in tweeën gedeeld worden.

Eeuwenoude put
Ter hoogte van de keuken komt nog een eeuwenoude put die op Ekkersrijt is opgegraven en twee grafstenen die verlicht worden en afgedekt worden met een glasplaat. Wat ook opviel was het daglicht wat via zij- en dakramen kon binnenvallen. Later komen er ook zonnepanelen op het dak.

Redelijk toegankelijk
De senioren, sommigen met rolstoel of rollator, keken hun ogen uit en veel mensen probeerden in te schatten waar het altaar had gestaan. Ze wilden ook naar boven, maar de grote trap moet nog geplaatst worden en de lift is nog niet in gebruik. Men wilde ook graag weten waar de toiletten zich bevinden. De bezoekers moesten soms over een kabel of goot heen stappen, maar verder was het in aanbouw zijnde gebouw redelijk toegankelijk.

Oplevering
Volgens planning wordt het Dommelhuis op 20 juni opgeleverd en kan de inrichting beginnen. De opening is op 8 juli.