Owen met op tafel de prijzen die hij eerder dit jaar met Ayisha heeft behaald
Owen met op tafel de prijzen die hij eerder dit jaar met Ayisha heeft behaald Foto: Giti Entezami

Owen en Ayisha Nederlands kampioen stijldansen bij drie onderdelen

Algemeen sport

Nee, geen voetbalschoenen, tennisracket of hockeystick voor de dertienjarige Owen Sanders uit Son en Breugel en zijn elfjarige danspartner Ayisha Hoyer uit Gemert; zij hebben gekozen voor een andere sport, die zij op hoog niveau doen: stijldansen. Wekelijks trainen zij vele uren op de dansvloer op vijf ballroom- en vijf latindansen en dat legt hen geen windeieren. In 2020 werden zij in hun klasse Nederlands kampioen, in 2021 bondskampioen en in het voorseizoen van dit jaar namen zij aan drie wedstrijden deel, die alle drie met podiumplaatsen werden beloond. Zaterdag 21 en zondag 22 mei werden zij in Steenwijk tijdens de Nederlandse kampioenschappen stijldansen eerste met ballroom, eerste met latin, en ook eerste in de ‘tiendans’, een combinatie van ballroom en latin.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Giti Entezami

Als tienjarige zag Owen het tv-programma Dancing with the Stars, waar youtuber Rutger Vink aan deelnam, die hij al een tijdje aan het volgen was. “Daar was ik zo van onder de indruk dat ik tegen mijn ouders zei dat ik dat ook wilde gaan doen”, blikt hij terug. Zijn moeder Shirley was meteen enthousiast dat haar zoon in haar voetsporen zou treden, maar op dat moment wist Owen dat nog niet; hij kwam er pas later achter dat zijn moeder vroeger aan wedstrijddansen deed. Shirley: “Ik heb informatie ingewonnen bij dansscholen die aan kinderen lesgeven en zo kwamen wij bij dansschool Reniers in Helmond terecht.” Wekelijks rijdt zij drie keer in de week naar Helmond, waar Owen samen met Ayisha de choreografie van de verschillende dansen leert en oefent.

Stijldansen

Ayisha danst sinds haar achtste bij de dansschool, nadat zij in groep 4 kennis had gemaakt met de dansschool. “Met de klas namen we deel aan een ‘chacha-bokaal’ tegen andere scholen, en dat was erg leuk. Ik wilde eigenlijk eerst op hiphoples, maar dat was niet te combineren met andere afspraken. Mijn moeder vertelde dat er ook stijldansles werd gegeven. Ik wist niet wat dat was en daarom besloot ik om eens te gaan kijken, en daarna ben ik op stijldansen gegaan”, vertelt ze enthousiast.

Koppelen
Het was trainster Irene die Owen aan Ayisha koppelde. Voordat Owen met Ayisha danste, danste hij in de les vaak met een ander meisje en Ayisha met een andere jongen. Nadat Owen en Ayisha samen zijn gaan dansen, zijn ze ook wedstrijden mee gaan doen. Owen en Ayisha komen uit in de Juniorenklasse en in de C-klasse. “We zijn onlangs bij ballroom gepromoveerd naar de C-klasse. Het NK was de eerste wedstrijd in deze nieuwe klasse”, legt Owen uit. Voordat ze in Steenwijk op de dansvloer stonden, werd er tot daags voor de wedstrijd nog hard getraind en de bekende puntjes op de i gezet. “We zijn goed voorbereid en hebben er alles aan gedaan om zo goed mogelijk aan de start te verschijnen”, vertellen ze in koor.

Vorige resultaten
Met in hun gedachten de prestaties van de voorgaande drie wedstrijden, waarbij zij bij het onderdeel ballroom tweemaal als beste werden gehuldigd en eenmaal als derde, en bij latin ook twee keer als beste en eenmaal als tweede, stonden ze afgelopen weekend zelfverzekerd klaar. “Met de zenuwen viel het gelukkig mee, er was gezonde spanning. Maar dat is logisch, het is toch een NK”, aldus het danskoppel.

Ballroom
Op zaterdag stond de Engelse wals, quickstep, tango, slowfoxtrot en Weense wals op het programma. Alle danskoppels die in de Juniorenklasse starten, laten deze dansen aan de jury zien die beoordeeld worden op een aantal punten. Owen vervolgt: “Ze kijken onder andere naar het ritmegevoel, de uitstraling, het voetenwerk, de houding van hoofd en armen en ze kijken of alle elementen, zowel basis als verlichte elementen, in de dans verwerkt zijn.” Er waren weinig inschrijvingen in de Juniorenklasse, waardoor er maar een voorronde gedanst werd en daarna de finale. “Wij gingen door naar de finale en wisten die zelfs te winnen”, vertelt hij glunderend. In de C-klasse moesten we nog een keer de Engelse wals, quickstep en tango laten zien. Ook deze dansen werden beoordeeld. “De positie op de eindranglijst bepaalt het aantal punten dat je krijgt voor deelname aan deze wedstrijd. Als je voldoende punten hebt behaald, promoveer je naar een hogere klasse”, leggen Owen en Ayisha uit.

Latin
Zondag moesten de danskoppels in de Juniorenklasse de cha cha, jive, rumba, paso doble en samba dansen, waarbij zij het hoogste podium mochten betreden tijdens de prijsuitreiking. In de C-klasse werden de eerste drie genoemde dansen nogmaals uitgevoerd. De eindstand in de klasse is wederom bepalend voor het aantal punten dat ze krijgen, die weer meetellen voor promotie naar de volgende klasse. Doordat Owen en Aysiha aan zowel ballroom als latin deelnamen, telden de uitslagen ook mee voor de ‘tiendans’, een combinatie van beide dansstijlen. Door de twee eerste plekken die ze al behaald hadden, was het niet echt meer een verrassing dat zij ook bij dit onderdeel als kampioen werden gehuldigd.

Volkslied
Het was voor het jonge danspaar de eerste keer dat zij Nederlands kampioen zijn bij ballroom en latin en de combinatie. “Het is toch wel bijzonder om drie keer eerste te worden op een NK. Na de prijsuitreiking werd op beide dagen het volkslied voor ons gespeeld. Dat is toch wel heel erg speciaal. We zijn echt super blij met het eindresultaat”, zeggen ze beiden.

Ayisha (l) en Owen na de prijsuitreiking latin tijdens de NK stijldansen