(vlnr) Marjolein Maas, verloskundige, en oprichter van LEIN, Karin Schauwaert, verpleegkundig specialist en Johanne Bloemen, oncologisch chirurg
(vlnr) Marjolein Maas, verloskundige, en oprichter van LEIN, Karin Schauwaert, verpleegkundig specialist en Johanne Bloemen, oncologisch chirurg Foto: MooiSonenBreugel

Start Buitenpoli Nazorg voor vrouwen na behandeling van borstkanker

Algemeen

Son en Breugel - Vrijdagochtend, 8.30 uur; er is al volop bedrijvigheid bij LEIN vrouwenzorg onder één dak. Per 27 oktober komt hier een krachtig stuk vrouwenzorg bij. Dan start de Buitenpoli Nazorg voor vrouwen na behandeling van borstkanker, nog nét in oktober: borstkankermaand.
Johanne Bloemen, oncologisch chirurg, en Karin Schauwaert, verpleegkundig specialist, beiden werkzaam in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, vertellen over dit unieke aanbod. Dit doen zij samen met Marjolein Maas, verloskundige, en tevens oprichter van LEIN.

Redacteur: Patricia van Baak

Wanneer vrouwen in behandeling in het ziekenhuis zijn, ervaren zij intensieve zorg als patiënt. Het accent ligt op lichamelijk beter worden. Na deze intensieve behandeling van ziekenhuis in en ziekenhuis uit, ontstaat er vaak een onbestemd gevoel van ‘en wat nu?’. De medische controles blijven, er is echter nazorg nodig, die breed insteekt op het welzijn van de vrouw. Immers, haar leven is ingrijpend veranderd.

Een deel van de vrouwen heeft bijvoorbeeld nog jarenlang anti-hormonale therapie (ook wel hormoontherapie) als onderdeel van de genezende behandeling (gehad). Deze intensieve therapie kent bijwerkingen op diverse leefgebieden, zoals verandering in gewicht, overgangsklachten, pijnlijke gewrichten, slechter slapen, of verandering van seksuele beleving, zich somber voelen. De maatschappij vraagt echter dat de vrouw weer ‘gewoon’ meedraait, dat zij het gezin draaiende houdt, het werk weer hervat. 

Nazorg
Johanne: “In het Catharina Ziekenhuis hebben we zeker aandacht voor nazorg. Het mentaal welbevinden, zingeving, dagelijks functioneren en kwaliteit van leven verdienen in breed perspectief aandacht. Maar dit kan nóg meer in verbinding met professionele zorgaanbieders.” Karin vult aan: “In de Buitenpoli Nazorg neem ik als het ware de vrouw bij de hand. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht. In samenwerking met de vrouw geven we richting aan háár proces, in wat zij hierin nodig heeft.” Karin, Johanne en Marjolein spreken passievol over de kracht van de vrouw en hun waardevolle bijdrage aan het proces om de vrouw weer in haar volle kracht te zetten, in nauwe samenwerking met de vrouw, die zich geen patiënt (meer) voelt en regie over haar eigen leven ervaart, en in een setting die niet klinisch is, geen wachtkamer kent, en warm en vertrouwd aanvoelt. 

Dat is wat LEIN biedt. Toen Johanne over de drempel stapte van wat nu LEIN heet, wist ze: “Dit is wat we zoeken voor onze patiënten.” Dit is samenkomen in complementaire zorg, een aanvulling op de reguliere medische zorg, met als doel bij te dragen aan het herstel en welbevinden van de vrouw na behandeling van borstkanker. Bij LEIN werken 28 zelfstandige zorgprofessionals onder één dak. Dat zorgt voor verbinding en kennisdeling, waardoor de vrouwenzorg geoptimaliseerd wordt. Karin vertelt dat er twee bijeenkomsten hebben plaatsgevonden op locatie LEIN, waar in kleine groepen klachten en/of problemen na borstkanker op allerlei gebieden besproken werden. Hierbij waren ook zorgprofessionals zoals een overgangsconsulent en slaapoefentherapeut aanwezig. 

Samenwerking
“En zó zien we het voor ons: een laagdrempelige samenwerking tussen ziekenhuis en vrouwencentrum. Een uniek, persoonlijk concept waarin medische zorg, paramedische zorg en complementaire zorg naast elkaar bestaan, en waarin de energie van de vrouw niet opgaat aan de zoektocht naar passende nazorg, maar waarin zij haar energie kan steken in haar welzijn en welbevinden.”

De Buitenpoli Nazorg voor vrouwen na behandeling van borstkanker start op donderdag 27 oktober. Vanaf dan houdt verpleegkundig specialist Karin Schauwaert elke donderdagmiddag nazorgspreekuur tussen 13.30 en 17.30 uur, op locatie LEIN, Nieuwstraat 54, Son en Breugel; vooralsnog voor een periode van drie maanden, waarna het concept Buitenpoli Nazorg geëvalueerd zal worden.

De Buitenpoli Nazorg is bedoeld voor vrouwen die in behandeling zijn voor borstkanker en in het nazorgtraject zitten.
Via de polikliniek van het borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis kan een afspraak gemaakt worden, via nummer 040-2396600, waar ook iedereen met vragen terechtkan.