Afbeelding
Foto: MooiSonenBreugel

Viamama heet vanaf nu LEIN Vrouwenzorg

Algemeen

Son en Breugel - Op 1 juli 2020 opende Viamama, hét centrum voor vrouwenzorg, zijn deuren; nu, 2 jaar later, prijkt er een andere naam op de gevel van dit veelbezochte centrum.

Redactie: Adrie Neervoort

Viamama heet vanaf nu LEIN Vrouwenzorg, en is nog steeds het centrum voor vrouwspecifieke zorg, en ook een verbindingsplek voor vrouwen die zich op medisch en persoonlijk vlak verder willen ontwikkelen. “De naam Viamama associeerde men te veel alleen met moeders”, zo legt Marjolein Maas, de bedenker en eigenaar van Viamama, uit.

“Wij zijn meer dan een geboortecentrum, en ik ben dan wel verloskundige en heb hier ook een praktijk, maar dit centrum is veel meer dan dat. We hebben in twee jaar tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt en wij zijn veel breder geworden in ons aanbod“, aldus Marjolein. Zij verwijst daarmee naar de 28 zorgverleners die zich aan het centrum hebben verbonden en daar ook praktijk hebben, waaronder Geboortezorg, Vrouw-kindzorg, Psychologie & Coaching, Seksuologie, Overgangszorg, Complementaire zorg, Voeding & Leefstijl en Oncologie.

Tweede vestiging
Sinds september van dit jaar heeft Marjolein haar tweede vestiging geopend in de regio Rotterdam, dus hieruit blijkt wel dat er behoefte is om vrouwenzorg meer op de kaart te zetten. In beide centra werken zelfstandige zorgspecialisten, maar wel samen onder één dak.

Bij LEIN in Son hebben ze 5 ruimtes in gebruik die zij onderling met elkaar delen, maar zij komen ook regelmatig bij elkaar voor formeel of informeel overleg. Elkaars kennis delen en de zorg op een juiste en brede manier aan kunnen bieden, zijn daarvan onder andere de positieve gevolgen, volgens Marjolein, die als verloskundige en oprichter graag informeert en overlegt met de andere specialisten in het zorgcentrum.

Marjolein: “We richten ons op gezondheid voor vrouwen, en dan speciaal gericht op life-events; dat zijn bijvoorbeeld zwangerschap, overgang, seksualiteit en nog veel meer gebeurtenissen in het leven van een vrouw.”
Een voordeel van LEIN is volgens Marjolein dat de zorgspecialisten één voor één vakkundig op hun gebied zijn, elkaars kennis delen en daardoor van elkaar leren, met name rondom complexe vraagstukken zoals endometriose of burn-outklachten.

Samenwerking
Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking met het Catharina Kanker Instituut om een buitenpoli te starten bij LEIN voor de nazorg bij borstkanker. Het initiatief hiervoor kwam van Johanne Bloemen, oncologisch chirurg voor borstkanker in het Catharinaziekenhuis. Mensen vallen vaak na de behandeling in een zwart gat. De toenemende overleving zorgt ervoor dat vrouwen klachten van de behandeling ervaren op de langere termijn. Vrouwen hebben na een oncologische borstoperatie veel coaching nodig, bijvoorbeeld op het gebied van seksualiteit, hoe kijk ik naar mijn lichaam, maar ook qua voeding en beweging. Bij LEIN komt Karin Schauwaert, verpleegkundig specialist van het Catharinaziekenhuis, wekelijks een buitenpoli houden voor deze groep vrouwen; dit is laagdrempelige, persoonlijke zorg in de wijk. De buitenpoli start als een proef van 3 maanden op 28 oktober.

Wil je meer informatie over LEIN Vrouwenzorg? Ga dan naar www.lein.nl of loop eens binnen aan de Nieuwstraat 54 in Son en Breugel.