Afbeelding

Pap, daar moet je écht wat aan doen

Column

Die woensdagmiddag tref ik op mijn spreekuur een man. "Meneer Vortman, ik wil het graag met u hebben over het kruispunt Nieuwstraat-Boslaan. Ik vind het zo'n gevaarlijke situatie. Regelmatig zie ik er bijna-aanrijdingen.". Ik geloof niet in toeval. En het is niet de eerste keer dat ik er mensen over spreek.

Son en Breugel - Dinsdagavond. Paula zit aan de eettafel: "Vanochtend werd ik weer bijna van mijn sokken gereden". "Waar dan?" klinkt een meisjesstem vanuit de zithoek. "Op het kruispunt bij "De Dames". Weer zo eentje die uit de richting van het centrum komt en voorrang nam terwijl hij het niet had. Ik kon nog nét remmen". De zithoek is het ermee eens: "Ja, geen fijn kruispunt. Pap, daar moet je écht wat aan doen!".

Dit is zo'n verkeersdilemma waarvan we er in ons dorp veel hebben. Onze bedoeling bij de aanleg was: de snelheid verlagen op de doorgaande weg en ons centrum minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer. Beide doelstellingen zijn behaald.

Maar we kregen er een situatie voor terug die niet goed begrepen wordt en die het gevoel van onveiligheid oproept. Echt onveilig lijkt het er niet te zijn, want ondanks het drukke verkeer gebeurt er gelukkig vrij weinig. Maar het kan altijd beter. Wie op Google maps met streetview op het kruispunt inzoomt, krijgt dat bevestigd. Zelfs de bus houdt "GEWOON GAS EROP" .

Ik houd van pragmatische oplossingen. Vorige week zijn er extra borden en haaientanden in het wegdek aangebracht. Ik hoop dat iedereen nu snapt wie  hier voorrang heeft en dat (het gevoel van) veiligheid verbetert. Ik verwacht wel dat u nu niet sneller gaat rijden als u over de Boslaan richting Breugel wilt of andersom. Op al deze wegen is de maximumsnelheid gewoon 30!

Zullen we ons hier eens aan houden? Een veilig dorp maken we immers met elkaar.

Footer:
Ik ben wethouder van Sport, Onderwijs, project 'Breugel Bruist', Verkeer en Vervoer, Sociale Zaken, Statushouders, Informatie en Automatisering, Toerisme en Recreatie, Nieuwbouw Gemeentehuis, Openbare werken en Groen- en Wijkbeheer.
Spreekuur: woensdagmiddag 17:00-18:00 uur in de Boerderij in Breugel. Liefst even aanmelden via  0499-491406. Twitter: @KeesVortman. Facebook:
www.facebook.com/kees.vortman