Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Luc: Zomaar een mening

Column Column Column Column Lucky Luc

Son en Breugel - Ik heb het niet gezien, de openbaring van Johan Derksen. Ik heb het niet gezien, hoe hij zijn eerdere bekentenis afzwakte, hoe hij het afdeed als iets onbeduidends. Ook al is het lang geleden, ook al gebeurde het toen wellicht vaker. Ik heb ook niet gezien hoe hij zijn vertrek aankondigde, gevolgd door zijn twee teamgenoten, die ook wel wisten dat er zonder hem weinig meer te halen viel.

Toch heb ik er een mening over. Het beroep dat Johan Derksen deed, dat het een andere tijd was, daar kunnen we kort over zijn. Als je de vagina van een bewusteloze vrouw penetreert, is er maar een omschrijving die past. De manier waarop Johan zijn afscheid aankondigde, dat het niet zijn idee was, maar de ‘woke en cancel-cultuur’ was te sterk, daar kreeg ik een vieze smaak van in de mond. Het moge zijn dat je als man op je woorden moet letten, niet meer zo maar het achterwerk van een vrouw aan mag raken, niet meer passerend vrouwelijk schoon na mag fluiten of wat dies meer zij, is dat zo erg?

Het programma van Johan heb ik maar sporadisch bekeken. Onderbroekenlol gebaseerd op het belachelijk maken van andere mensen, ik heb er nooit om kunnen lachen. De ophef over Akwasi, Gijp in een jurk, het was allemaal zo niet bedoeld. Oude mannen, nog levend in vroeger tijden, die om het hardst lachten om elkaars foute grappen, dat was de essentie. O ja, het was een bastion van vrije meningsuiting, als je Johan Derksen mag geloven. Wel raar dat je bij een beetje tegenwind al de handdoek in de ring gooit, als je jezelf ziet als een strijder voor vrije meningsuiting.

Het zou zomaar kunnen dat het allemaal verzonnen is, dat het bedoeld was om de aandacht af te leiden van de zoon van de baas. Dezelfde baas overigens die een paar jaar terug Johan aan zijn contract hield, toen hij ook de handdoek in de ring wilde gooien. Het is in elk geval zo dat velen Johan zien als iemand die zijn ongezouten mening geeft, een mening die aansluit bij die van hen, die zegt wat hij denkt. Ik denk dat Johan dat zelf ook vindt, dat hij zegt wat hij denkt. Er is maar één probleem mee: om te kunnen zeggen wat je denkt, moet je eerst denken.

Clint Eastwood zei het ooit als ‘Dirty Harry’: ‘Opinions are like assholes, everybody’s got one’.

Maar dat is zomaar een mening.