Afbeelding

Rotondes die je verwelkomen

Cultuur

Project Stakenburgfonds: Rotondes die je verwelkomen

"Welkom in gemeente X". Een cliché dat je vaak aantreft onder een plaatsnaambord. Lekker makkelijk. Maar ook: alweer vergeten voordat je het dorp uit bent. Stof tot nadenken voor Imke Segers, bestuurslid van het Stakenburgfonds uit Son en Breugel. "Ik woon al heel lang in Son en Breugel. Als ik het dorp binnen reed wilde ik altijd graag het gevoel krijgen van 'ik kom thuis', maar het dorp deed daar niet aan mee." Een mooie uitdaging voor het Stakenburgfonds, dat zich inzet voor een aantrekkelijk Son en Breugel, door kunst en cultuur te stimuleren.
Aankleden
Het persbericht omschrijft het project "Welkom in Son en Breugel" als volgt. "Al langere tijd leeft binnen het bestuur het idee om weer een groots, zichtbaar project te organiseren; de aankleding van de vier rotondes waar je het dorp binnenkomt. In 2017 bestaat het Stakenburgfonds 25 jaar, dat lijkt ons een mooie mijlpaal om dit te realiseren. We willen mensen hiermee echt 'welkom heten in Son en Breugel'. Net als het boek 'Een jaar in beeld' willen we ook deze keer burgers bij het initiatief betrekken. Het thema: Bevrijding in het verleden, heden en de toekomst.
In de 2e wereldoorlog heeft Son en Breugel een cruciale rol gespeeld rondom de bevrijding. Maar ook anno 2016 zet ons dorp zich in voor vrijheid, veiligheid en saamhorigheid. Als we deze factoren koppelen aan de moderne maatschappij, de high tech bedrijven die op Ekkersrijt gevestigd zijn en de toekomstige productiemogelijkheden (denk bijv. aan 3Dprinting), dan is het thema rond."
Fases
Die laatste volzin vraagt misschien wel enige uitleg, geeft Imke Segers toe. "Op aangeven van burgemeester Hans Gaillard, onze voorzitter, hebben we het wat breder getrokken door het thema te koppelen met de moderne tijd."
Het jubileum van de stichting is in 2017, 75 jaar bevrijding van Son en Breugel in 2019, waarom het project nu al starten? Imke Segers: "Om het plan te realiseren én betrokkenheid te creëren hebben we het opgedeeld in fases. De eerste fase is het verzamelen van ideeën. In fase 2 vormen we een werkgroep met specialisten die ons helpen van planning tot realisatie. En daarvoor is geld nodig; fase 3. We werven zakelijke sponsors en willen burgers de kans geven om bij te dragen via crowdfunding. Tot slot fase 4: werk in uitvoering. Het doel is de komende 4 jaar, jaarlijks een rotonde te onthullen, startend in september 2016 met de Boslaan, vervolgens Kometenlaan, dan de Rooijseweg en tenslotte de Kanaalstraat. Die laatste wordt het klapstuk, daar kwamen de bevrijders Son tenslotte binnen, precies 75 jaar voor de onthulling."
Het Stakenburgfonds roept alle geïnteresseerden op om mee te denken. Heb je een idee, ontwerp of interesse om te sponsoren? Dat kan allemaal via http://www.stakenburgfonds.nl/