Afbeelding
Foto: Sons Kamerkoor

Sons Kamerkoor - 100 jaar na WO I

Cultuur

Son en Breugel - Op zondag 11 november zingt het Sons Kamerkoor liederen van oorlog en vrede.

In Flanders Fields the poppy's blow
Op 11 november 1918 werd de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog ondertekend. Hoewel Nederland neutraal was, bleef de oorlog hier niet onopgemerkt, want er kwam een algehele mobilisatie. Ons land ving tijdens de oorlog bijna 1 miljoen Belgische vluchtelingen op. In meerdere landen herdenkt men 11 november als 'Poppy day', de dag van de klaproos. De poppy (uit het gedicht 'In Flanders fields' van John McCrae) werd hét symbool van oud-strijders. De verkoopopbrengst van klaprozen zorgde ervoor dat slachtoffers en nabestaanden van oorlogsgeweld hulp konden krijgen.

Oorlogs- en vredesgedeelte
In het oorlogsgedeelte zingt het Sons Kamerkoor onder andere liederen uit Requiems van Mozart en Rheinberger en een lied van Caplet voor een driestemmig vrouwenkoor. Hierin treuren moeders, echtgenotes en dochters om hun geliefden. In het vredesdeel hoort u liederen over hoop en vrede van onder anderen Bainton, Beethoven, Mendelssohn en Sibelius.

Begeleiding en voordracht
Voorafgaand aan het concert en tijdens het intermezzo speelt Axel Wenstedt orgel. Hij en pianiste Kiny Wenstedt-Hinlopen begeleiden het koor bij meerdere liederen. Ook bij dit concert betrekt het Sons Kamerkoor jeugd. De 17-jarige Megan Hopkins uit Breugel draagt de gedichten 'In Flanders fields' van John McCrae en 'De vrede' van Toon Tellegen voor.

Afwisseling
Het Sons Kamerkoor treedt graag op. Afwisseling staat hoog in het vaandel. Daarom presenteert het koor jaarlijks twee thematische programma's: vrolijk/luchtig in het voorjaar en religieus in het najaar. Het koor voert elk programma in Son en Breugel uit, daarnaast ook in de regio. Het zingt vooral oude koormuziek, voornamelijk a capella. Het accent ligt op muziek van vóór 1900. Komend voorjaar staan Edward Elgar en tijdgenoten centraal. Het koor staat onder leiding van Marie-Astrid Vermaas.

Locatie: de Sint-Genovevakerk in Breugel
Aanvang van het concert: 15.00 uur. Het duurt ongeveer een uur. De toegang is gratis. Wel stelt het koor een bijdrage na afloop bijzonder op prijs.
Bezoekers ontvangen een programmaboekje en een korte toelichting per lied.
Mocht u dit concert niet bij kunnen wonen, het koor treedt op 18 november ook op in Tilburg (UrsulinenKapel, Elsenhof 139). Aanvang 15.00 uur. De toegangsprijs daar is € 5.

Voorproefje
Op www.sonskamerkoor.nl leest u meer over het Sons Kamerkoor en over dit concert. Dat het koor van afwisseling houdt, kunt u er ook beluisteren.

Afbeelding