Drie klimaatburgemeesters in Son en Breugel
Drie klimaatburgemeesters in Son en Breugel Foto: Wil Feijen

Drie klimaatburgemeesters in Son en Breugel

Duurzaam Duurzaamheid

Son en Breugel - Nu zul je denken, hoe kan dat, drie klimaatburgemeesters? De titel klimaatburgemeester brengt verwarring met zich mee. Elke gemeente kan maar 1 burgemeester hebben. Echter, een gemeente kan wel meerdere klimaatburgemeesters hebben. Eenieder die een duurzaam initiatief heeft en dat graag wil delen of overbrengen naar de mensen binnen zijn/haar gemeente, kan zich opgeven voor klimaatburgemeester. De titel klimaatambassadeur zou dus eigenlijk beter geschikt zijn.

Maar goed nieuws dus! Danielle van de Ven, de klimaatburgemeester van vorig jaar, heeft 2 collega’s erbij, namelijk Nicoline Tournoij en Aafke Reker, die zich ook aangemeld hebben.

Danielle van de Ven gaat dit jaar opnieuw de klimaatchallenges doen en wil de mensen uit Son en Breugel aanmoedigen om met haar mee te doen in de Nationale Klimaatweek. De challenges zijn 1 week veganistisch of vegetarisch eten, 1 week 50% minder plastic afval, 1 week zonder (eigen) auto, 1 week 0% voedselverspilling, 1 week maximaal 2 minuten douchen per dag (of 1 week koud douchen), 1 week de thermostaat op 17. Je kan aan een of meerdere challenges meedoen!

De nieuwe klimaatburgemeesters Aafke Reker en Nicolien Tournoij richten zich dit jaar op een ecologische snelweg kriskras door Son en Breugel. Hierdoor kan de egel straks weer scharrelen van Oud Meer naar de Dommelnatuur. Wat goed is voor de egel is ook goed voor het klimaat omdat de habitat van de egel veel CO2 vastlegt. Wat goed is voor de egel is dus ook goed voor ons. Wordt jouw tuin straks een wegrestaurant of hotel langs de ecologische snelweg en sla je optimaal CO2 op?

Gezamenlijk willen de burgemeesters zich het komende jaar inzetten om duurzame initiatieven te verbinden. Zodoende wordt de kennis gedeeld en kunnen we onze dorpsgenoten bijstaan op weg naar een duurzaam Son en Breugel.

In aanloop naar de Nationale Klimaatweek, van maandag 30 oktober tot zondag 5 november, zal er volgende week in deze krant een bijlage Klimaat & Duurzaamheid komen. Daarin staat ook een agenda met verschillende activiteiten die in die week plaats gaan vinden. Hou het volgende week dus in de gaten en doe mee!

Wilt u meedoen met een challenge of meer informatie over ecologisch Son en Breugel, mail naar klimaatburgemeestersonbreugel@gmail.com of ecologischsonenbreugel@hotmail.com

Drie klimaatburgemeesters in Son en Breugel