Milou Munsters
Milou Munsters

Milou Munsters: documentairemaakster in de dop

Human Interest

Voor veel jongeren is de vraag wat ze later willen worden, een van de lastigste om te beantwoorden. Ze zijn alleen bezig met dingen die ze op dat moment leuk vinden, zoals uitgaan, of ze zijn zo bezig met het ontdekken van zichzelf dat die toekomst naar een later plan wordt geschoven, of ze puberen en vinden alles stom, en zo zijn er nog wel een aantal redenen te bedenken om die keuze uit te stellen.

Zo niet de Sonse Milou Munsters (18). Milou weet precies wat ze later wil worden, ook al is de weg daarheen niet eenvoudig. Als ze dit examenjaar slaagt voor VWO6, moet ze nog vier jaar studeren, en daarna waarschijnlijk naar het buitenland moeten om kans te maken op een baan. Maar Milou heeft er alles voor over om haar droom te verwezenlijken: documentairemaakster, en niks anders. En wie even kijkt naar de linkjes https://www.youtube.com/watch?v=ixLgDdbNAVc en https://www.youtube.com/watch?v=GuFLryB9Rys ziet dat ze niet afwacht tot ze eindelijk haar papiertje op zak heeft, maar nu al serieus en goed bezig is met de opbouw van haar cv.
"In 2010 heb ik gehockeyd bij meisjes C1 in Son. Toen ik jaren later met de gedachte speelde om dat team als onderwerp te nemen voor mijn eerste documentaire, heb ik dat besproken met Hendrik Jan Guitink, die dat team op een heel goede manier coacht. Hij stond er helemaal achter en heeft me tips gegeven."
Wat haar als documentairemaakster het meeste opviel? Ze denkt even na maar dan klinkt het heel stellig: "Dat meisjes van 12, 13, 14 jaar zich zo professioneel gedroegen. Op het veld waren ze één team. Terwijl ze buiten het veld, als de aandacht even verslapt zelfs in de dugout, ineens weer meisjes zijn die praten over jongens, of een liedje van K3 gaan zingen. Dat contrast was heel leuk!"
Twee maanden geleden leverde Milou haar profielwerkstuk in, waar ze negen maanden aan heeft gewerkt. En ook dáárbij heeft ze het zich niet gemakkelijk gemaakt. Welke documentairemaakster-in-de-dop verzint nu in het vakgebied filosofie de vraag aan jongeren "Wat maakt ons wie we zijn?" Niet zozeer het letterlijke antwoord, maar wel de manier waarop de jongeren soms worstelen met hun antwoord, kan een leermoment opleveren en heeft voor een breed publiek in ieder geval amusementswaarde. Voor de symboliek in de beelden daar tussendoor moet je als kijker wel even goed bij de les blijven.
Waarom dat onderwerp? "In die film zie je eigenlijk mijn denkwijze. Ik vind filosofie een boeiend vak. De vraag 'Wat maakt ons wie we zijn' heb ik mezelf ook vaak gesteld, en dan kan ik niet meer stoppen met nadenken. Het dichtst in de buurt van het antwoord komt volgens mij 'de keuzes die we maken' al spelen natuurlijk veel meer dingen een rol: stukjes DNA, religie, opvoeding. Alles wat ik interessant vind heb ik er in gestopt."
Wat wordt het onderwerp voor haar volgende documentaire? "Eerst mijn eindexamen halen!" flapt Milou eruit. "Als dat lukt, ga ik naar de HKU, de Hogeschool van de kunsten in Utrecht, richting Audiovisuele media." En daarna? "In Nederland is de kans niet zo groot om een baan te vinden als documentairemaakster, dus de kans is groot dat ik daarvoor naar het buitenland zal moeten. Uit diverse contacten heb ik al begrepen dat de filmwereld een harde wereld is. Maar mocht ik daar niet slagen, wil ik in ieder geval kunnen zeggen dat ik het geprobeerd heb."