Afbeelding

Soms is het verhaal mooier dan de auto

Human Interest

Al wat langer staat er een sonnetje in onze uitgave met de volgende tekst
Klassieke auto's gezocht. Heeft u een oldtimer staan die u wilt verkopen, dan kunt u mij bellen op 06 10315896 of mail oldtimerinkoop@hotmail.com.
Nieuwsgierig als de redactie is zijn we eens gaan bellen, wie koopt er nu een klassieker/oldtimer op en waarom? Na een telefoontje blijkt al gauw dat we te maken hebben met een ex-inwoner van Son en Breugel met twee grote liefdes. Eén daarvan is zijn interesse voor Klassieke auto's. Tijd voor een interview dus.


Het is al wat later op de middag die vrijdag als ik aankom bij het bedrijf van Sander Mooij in Beek en Donk. Op het buitenterrein ontdek ik al snel de eerste klassieker, een Amerikaans model. Lijkt een beetje op de autol die mijn vader vroeger ook had. Ik hoor nog steeds het geluid van de 8 cilinders als ik er aan terugdenk.
Eenmaal binnen word ik vriendelijk begroet door Sander Mooij, eigenaar van Auto Mooij en de reden van mijn bezoek. Voor het gesprek begint kijk ik nog even nieuwsgierig rond in de showroom waar ik anders dan verwacht niet alleen klassiekers zie staan maar ook de meest moderne luxe wagens. Naast een dergelijke moderne auto valt meteen de puurheid op van de klassieker.
Het bedrijfspand blijkt te worden gedeeld door twee jonge ondernemers: Sander Mooij en Ronald van Loon.
Sander Mooij vertelt voluit en met veel passie over zijn interesse voor klassieke auto's. Ja, het is handel, maar het is ook zoveel meer. Op zoek naar klassieke auto's komt hij op de meest vreemde locaties en ontmoet hij vaak bijzonder mensen. Soms is het verhaal mooier dan de auto, sterker nog dat blijkt soms wel eens de reden voor aankoop.
Maar even terug: wie is Sander Mooij eigenlijk? Sander is 32 jaar geleden geboren in Son en Breugel.
Pas zeer recent is hij zijn liefde gevolgd naar Gemert, daar woont hij nu met haar samen.
Sander heeft hele mooie herinneringen aan Son en Breugel maar ook aan zijn opa. Die woonde lang op de Berkenlaan. Daar was het waar hij de liefde voor auto's in praktijk kon brengen: onder de carport van zijn opa's huis, want daar werd veel aan auto's gesleuteld. Opa keek belangstellend toe en zorgde dat er op gezette tijden wat gegeten werd. Opa ging ook later, toen Sander eenmaal een eigen zaak had, regelmatig mee om auto's in te kopen. Na diens overlijden heeft Sander ook nog even in het huis gewoond. Dat was voor hem wel heel bijzonder, maar het bleek al snel niet erg praktisch, vandaar de verhuizing naar Gemert samen met zijn vriendin.
Sander is geen doorsnee autohandelaar. Voor de branche is hij vrij jong en ook zijn opleiding had niet als doel om een eigen autohandel te starten. Als afgestudeerd HTSer zat de toekomst meer in het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten in de automotive industrie dan de handel erin.
Maar voor Sander was het allang duidelijk: zijn belangstelling en interesse waren van praktische aard. Het inkopen, zoeken naar auto's en onderzoeken waarom een bepaalde auto nou zo bijzonder is, daar lag zijn interesse. Al snel was zijn kennis zeker op het gebied van klassiekers onderscheidend te noemen en wist hij feilloos of een klassieke auto de aankoop waard was. Niet dat er dan geen miskopen konden worden gedaan, ook met alle kennis is dit wel eens gebeurd.
De markt voor klassieke auto's is de laatste jaren een beetje verpest zo vind Sander, veel mensen met vermogen zien de klassieke auto als beleggingsobject. Zeker na de ellende met de aandelen en de lage rentestand is de klassieke auto bij die groep in de belangstelling komen te staan. Daardoor zijn de prijzen niet meer in verhouding en zeker voor de gewone verzamelaar en liefhebber niet meer te betalen.
"Daardoor is ook de zoektocht naar betaalbare mooie klassiek auto's moeilijker geworden. Het verschil met de aankopen die ik nu doe, is dat het vaak om de vergeten juweeltjes gaat. Ik ga opzoek naar de klassieker, daar steek ik tijd, geld en moeite in. Ik haal de klassiekers niet alleen uit Nederland maar ook andere landen. Zo reis ik bijvoorbeeld zeker eenmaal per jaar naar Amerika waar ik veilingen bezoek of juist een particulier om die klassieker aan te kopen die betaalbaar maar zeker ook uniek is. En weet je wat het mooie is "zegt hij: "die zijn er nog steeds".
Sander laat mij nog wat bijzondere klassieke auto's zien die hij gekocht heeft, bijvoor beeld een oude Mercedes een volgens mij zeer gangbaar type. Maar al gauw blijkt dat ik onkundig ben want het is door zijn uitvoering en staat een bijzonder exemplaar, met ook nog een mooi verhaal dat de koper er gratis bij krijgt. We lopen van bijzondere Chevrolet, motor achterin, naar een Golf cabriolet, met een verhaal naar verschillende klassiekers en eindigen bij een heuse Ferrari. Het staat er allemaal gewoon tussen de moderne bolides van deze tijd.
Als ik weer naar huis rijd vraag ik mij af waarom en welke klassieker ik zou willen kopen en bedenk mij dan dat het waarschijnlijk die met het verhaal en de herinnering gaat worden. De Amerikaan van mijn overleden vader. Ja, inderdaad, vaak is het verhaal nog belangrijker.