Mw Van Domburg (blauwe sjaal) tijdens de opening van Zorgvilla De kleine Heide aan de Europalaan FOTO: Annemieke van Tinteren
Mw Van Domburg (blauwe sjaal) tijdens de opening van Zorgvilla De kleine Heide aan de Europalaan FOTO: Annemieke van Tinteren

De Kleine Heide in Son en Breugel als nieuwe stek?

Algemeen

Zoals bekend wordt momenteel zorghotel De Kleine Heide in Son en Breugel gerealiseerd. Een plek waar ouderen die meer zorg nodig hebben toch zelfstandig kunnen wonen. Een van de mogelijke bewoners is Mevrouw C. Domburg, voormalig inwoonster van Son en Breugel. Momenteel woont zij in De Sterreschans in Nijmegen. Graag deelt zij haar ervaringen met ons.

Door: Henriette van Berkel

Mevrouw Domburg vertelt:
"Op 14 oktober 2014 is mijn man overleden, na een zwaar ziekbed van 2 jaar. In die tijd heb ik mijn man verzorgd, maar na zijn dood was ikzelf helemaal op. Omdat we zelf geen kinderen hebben, waren de kinderen van mijn zus zo lief om voor mij een plek te zoeken waar ik goed verzorgd zou worden. In de regio Eindhoven vonden ze niets, maar wel in Nijmegen: De Sterreschans, een voormalig schippersinternaat dat is verbouwd tot appartementen voor senioren. Het is een prachtig complex, met veel licht. Hier ben ik op 12 januari 2015 vanuit Son komen wonen, maar eerlijk gezegd voel ik me nog steeds niet thuis. De verzorging is meer dan uitstekend te noemen, want het personeel is lief en geduldig en het eten is voortreffelijk. Er werken 3 koks die elkaar het liefste willen aftroeven, dus de diners zijn elke dag een feest. Natuurlijk zijn er ook dingen die ik graag anders zie, zoals het feit dat er een vaste tafelindeling is tijdens het diner. Hierdoor ontbreekt de mogelijkheid om eens andere, nieuwe contacten te leggen. Of dit ook bij De Kleine Heide in Son en Breugel zal zijn is mij nog niet bekend, dus die vraag zal ik zeker gaan stellen.
Er wonen circa 45 mensen, waaronder ook echtparen. De vrouwen zijn nog fit, maar de mannen, waaronder diverse hoogleraren, zijn vaak dement. Zelf ben ik op mijn 81ste nog actief, ik heb een bridgeclubje opgericht, en sinds kort ga ik ook met de auto op pad. Ik breng een vriend naar de kerk en hij laat me de omgeving ontdekken zoals Berg en Dal en de Ooipolder. Want alleen rijden vind ik niet plezierig in deze voor mij vreemde omgeving. Maar verder zijn er weinig sociale contacten met de veelal 90- jarigen. En dat is hetgeen ik het meeste mis. In Son had ik veel vrienden, tenniste ik nog en bridgen stond ook wekelijks op het programma.
Nu De Kleine Heide wordt gebouwd denk ik er over om terug te gaan naar Son waar ik 53 jaar zo plezierig heb gewoond, want daar ligt toch wel mijn hart. De keuze wordt alleen wel bemoeilijkt omdat mijn appartement en de locatie wel erg mooi zijn en de kosten van de verhuizing hierheen waren ook niet gering. Maar het vooruitzicht om weer samen met vrienden tijd in Son en Breugel door te brengen maakt me wel blij. Ik heb me dan ook als belanghebbende ingeschreven bij de Kleine Heide en ga binnenkort serieus een keuze maken. Een keuze tussen ratio en hart, het zal niet gemakkelijk zijn".
De bouw van De Kleine Heide verloopt volgens plan, evenals de inschrijvingen voor dit mooie project. In april staat er nog een informatiemiddag op de agenda, waarover we u tijdig zullen informeren.