Afbeelding

Voor Mekaar een team van vrienden, familie en dorpsgenoten

Algemeen

Son en Breugel - Het team Voor Mekaar bestaat uit vrienden, familie en dorpsgenoten – het is een mix van bekenden. Het team heeft tot nu toe al eenendertig leden.
Connie de Bruijn en Simone van Erp kwamen met het idee om met een team mee te doen aan SamenLoop voor Hoop. ''We maakten een lijstje met namen en zijn zo een rondje door Son gelopen om deze mensen persoonlijk te vragen. Gelukkig reageerde iedereen heel enthousiast!'' Connie krijgt er nog kippenvel van: ''Het was ongelooflijk hoe iedereen erop reageerde''.

Door Esmée Kneppers en Loeki van den Broek

Connie en Simone vinden het evenement een super initiatief met een mooie betekenis: ''Het geld ophalen is een ondergeschikt doel, uiteindelijk gaat het daar wel om, maar vooral het samendoen – en zo staat de organisatie er ook in. Wanneer je dat zo draagt met z'n allen, komt dat geld vanzelf.'' ''Het op de been komen voor iedereen die met kanker te maken heeft – samen met je hele dorp; ik vind het gewoon een hele mooie happening'', vertelt Simone er achteraan.

Connie is haar zus drie jaar geleden verloren na een lange strijd tegen borstkanker. Connie en haar zus hadden een erg sterke band. ''Wij waren echt zo'n span.'' Haar zus kreeg nog voor haar veertigste de diagnose en heeft tot twee keer toe de kanker 'overwonnen'. De laatste uitzaaiing werd haar fataal. Anderhalf jaar later, op haar eenenvijftigste, overleed ze. ''Ik heb een hele intensieve periode met haar meegemaakt. Heel het traject hebben we samen beleefd.'' 'Of dat nog niet genoeg was, sloeg kanker een jaar na het overlijden van haar zus, nog een paar keer toe in haar directe omgeving. Heel heftig allemaal'
''Ik zat er middenin – en toen kwam de SamenLoop. Ik had in eerste instantie geen zin om nog meer met kanker te maken te hebben maar daarna dacht ik: het is toch te belangrijk, en ook als een soort nagedachtenis aan mijn zus'', vertelt Connie. ''Dus daarom ben ik wat later ingestroomd.''
''Ze heeft sinds haar eerste diagnose heel bewust geleefd en echt gedaan wat ze nog wilde doen.'' Haar zus was altijd met sieraden bezig en is toen een web-winkeltje gestart: Bella Victoria (de mooie overwinning). Over de hele wereld zocht ze de mooiste kralen bij elkaar. ''Toen ze voor de tweede keer weer ziek werd, werd het haar gewoon teveel; het loopt niet meer als de motor eruit is.'' Dozen vol kralen van Connie's zus hebben de afgelopen drie jaar achter de bank bij Connie gelegen. ''En daar moest iets mee gebeuren'', zo vertelt haar vriendin Simone. ''Maar wat moet je ermee doen? Ik vond het heel lastig.'' ''Maar toen waren we het er allemaal mee eens dat we met die kralen iets moesten gaan doen, het plaatje klopte gewoon. Dus wij zeiden: Connie, nou komt het moment. Nu kun je er iets mee doen'', zegt Simone. Ze maken zeepkettingen, tassenhangers en meer. ''Ik vind het bijzonder omdat die kralen die we gebruiken zo speciaal zijn. Er zit een verhaal en een boodschap achter'', zo zegt Simone.

Wat het team Voor Mekaar ook heeft georganiseerd is een Inlooptocht op zondag 24 april. Het is een opwarming en voorproefje op de echte SamenLoop van 5 en 6 juni. ''De benen warm maken voor de SamenLoop'', zo beschrijft Connie het. Je hebt de keuze om 8 of 12 km te lopen van een mooie uitgezette route in en rondom Son en Breugel. Je kunt je hiervoor aanmelden via teamvoormekaar@gmail.com of via de Facebookpagina. De opbrengst gaat naar KWF.
Ook zijn ze bezig met een actie, mede mogelijk gemaakt door de kunstenaar uit het team: Willem Berkers. Het gaat om een fotomozaïek van een typisch Sonse Krut. Deze afbeelding zal opgebouwd worden doormiddel van verschillende foto's en afbeeldingen van Sonse inwoners en bedrijvenlogo's. De actie is nog in de beginfase en zal dus nog uitgevoerd gaan worden. ''Het idee is om over een tijd de straat op te gaan en tegen betaling foto's te maken van mensen. Dit geld zamelen we in voor KWF.'' Het originele eindresultaat zal op de SamenLoop voor Hoop worden verloot onder de deelnemers van het kunstwerk.
''De aandacht voor hoop en leven kan in het algemeen wel beter. Het is niet alleen de kanker, het is de mens áchter de kanker'', eindigen de vriendinnen.