Luc Ross met zijn certificaat
Luc Ross met zijn certificaat Foto: Ingezonden

Luc Ross grijpt net naast titel vrijwiligersprijs

Human Interest

Son en Breugel/Ede - In het Akoesticum in Ede werden op vrijdag 15 februari de landelijke vrijwilligersprijzen uitgereikt. Elke gemeente kon één van haar vrijwilligers en één lokaal project naar voren schuiven. De gemeente Son en Breugel koos als vrijwilliger Luc Ross uit. Enige tijd geleden werd al bekend dat hij bij de laatste zes genomineerden voor de juryprijs zat en afgelopen vrijdag werd duidelijk of Luc ook daadwerkelijk de winnaar werd. Dat was helaas niet het geval, maar toch was het een hele eer om als vrijwilliger bij de laatste zes van Nederland te zitten.

Tijdens de avond werden prijzen uitgereikt in drie categorieën: lokale projecten, landelijke projecten en vrijwilliger. De categorie vrijwilliger – waarin Luc was genomineerd – werd als laatste uitgereikt. "De spanning nam wel toe en het duurde ook wel vrij lang, maar op die manier was er wel telkens genoeg aandacht voor alle genomineerden", vertelt Luc.

In zijn categorie won uiteindelijk een meisje van 14 jaar dat twee avonden in de week bij een dagbestedingscentrum maaltijden voor leeftijdsgenoten klaarmaakte. "Uiteraard ook veel lof voor haar, dat zij dit op 14-jarige leeftijd doet. De jury had echter zwaar laten mee wegen dat zij het project zelf op touw had gezet en dat zij dit van een 14-jarige zo knap vonden. Toen de prijs werd uitgereikt en er werd gevraagd hoe zij op het idee was gekomen, antwoordde zij echter dat het niet haar idee was, maar dat van haar begeleider. Daardoor voelde de prijs niet helemaal terecht", geeft Luc aan. "Ook omdat er in mijn categorie vrijwilligers waren die naast ouder en een (bijna fulltime) baan nog drie of vier andere vrijwilligersinitiatieven onder handen hadden. Dat maakte op mij meer indruk."

De prijzen werden uitgereikt door de Minister van Gezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge. Daarnaast waren burgemeesters van Ede en Utrecht aanwezig, die tevens deelnamen in de jury. Het NOS-journaal en een lokale omroep filmden en interviewden. "Het was wel een prachtige ervaring om mee te maken", concludeerde Luc na afloop.

Twee juryleden riepen Luc na afloop nog wel spontaan naar hen toe. Zij wilden toch nog meegeven dat ze het erg bijzonder vonden wat hij allemaal deed en dat hij zijn vrijwilligerswerk combineerde met het ondernemerschap, iets wat ze niet vaak zien. Volgens hen was er over Luc in de jury 'nog echt wel even geluld'. 'Dat was wel heel leuk om te horen, maar het mooiste aan vrijwilligerswerk is niet de waardering van een jury die jou nauwelijks kent. Juist de waardering die ik krijg van spelers, ouders, medevrijwilligers en de organisaties waarmee je werkt, blijft mij het meeste bij en is voor mij ook de reden om hier altijd mee door te gaan. Het is dan ook mooi om te zien hoeveel warme reacties ik, met name op Social Media, heb gekregen naar aanleiding van de nominatie", sluit Luc af.