Logo mooisonenbreugel.nl
Jarno Jurjus blikt terug op een fantastische carnaval   | Fotonummer: ae455c
Jarno Jurjus blikt terug op een fantastische carnaval (Foto: Wil Feijen)
Algemeen / Son & Breugel

Terugblik zonder bier met Prins Jarno

  Human Interest

Son en Breugel - Het is zaterdagmiddag, 9 maart, als de redacteur van MooiSonenBreugel hartelijk wordt ontvangen in Breugel bij Jarno Jurjus, de 44 jarige Officier van Dienst, die na het gesprek direct door moet naar de thuiswedstrijd van PSV. Op zijn eerste werkdag na de carnaval geeft hij vanuit de commandoruimte aan de Frederiklaan leiding aan de medische teams in het stadion. Een groot contrast; van Prins Jarno die de scepter zwaait over Krutjesgat, naar zijn echte werk als GGD'er en medische eindverantwoordelijke bij evenementen.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen


Bijzondere periode
Zowel zijn vrouw Mariëlle als hijzelf ogen opgewekt en ontspannen zo vlak na hun rollercoaster rit van vorige week. De redacteur is uiteraard heel benieuwd hoe Prins Jarno die bijzondere periode zelf heeft ervaren. Als hulpverlener gaat hij er prat op situaties de baas te zijn en zijn omgeving altijd goed te scannen. Toen control freak Jarno in juni echter niets vermoedend op bezoek ging bij Arjen Brand (toevallig ook oud prins), ging er nog steeds geen zwaailicht branden bij deze ambulancechauffeur. Zelfs niet toen Jasper van Zuuren (voorzitter Krutjesrapers) 'toevallig' ook kwam binnenvallen.

Van de schrik bekomen
Totaal verbaast was hij om van hen te horen dat ze juist hem graag zagen als Prins carnaval 2019. Ja, hij vierde weleens carnaval in de tent in Son, maar verder had hij geen enkel idee wat het inhield om dit spektakel jaarlijks van de grond te krijgen. Nadat het echtpaar van de schrik was bekomen rees bij de familieman allereerst de vraag wie er tijdens hun vele plichtplegingen op hun vier jonge oogappeltjes kon passen? Dat probleempje bleek met de hulp van de opa's en oma's, en later Hotel La Sonnerie eenvoudig op te lossen.

Eerste kennismaking
Vier weken voor de 11e van de 11e start het circus al direct via het opnemen van een viertal filmpjes met aanwijzingen. Hiermee kunnen de inwoners van Son en Breugel raden wie er dat jaar aan het hoofd komt van de Raad van Elf. Hoewel Jarno veel invloed heeft op zijn werkrooster was het afgelopen weken dus puzzelen om carnaval-, familie en werkballen tegelijk in de lucht te houden. "Ik had het echter voor geen goud willen missen, het was een heel bijzondere periode. Dat begint al op 11 november in De Zwaan waar honderden dorpsgenoten op afkomen om met mij kennis te maken, heel onwerkelijk", aldus Jarno.

Vrijwilligers
"Je hebt geen idee wat er schuil gaat achter de schermen om dit unieke evenement jaarlijks op de kaart te zetten. Behalve een enorm draaiboek is het vooral de hoeveelheid personeel dat zich vaak belangeloos inzet, wat me heeft verbaasd. Als je de tent komt inlopen, vind je het maar heel normaal dat er muntverkopers, toiletjuffrouw, barkeepers, licht en geluidstechnici, garderobe personeel en beveiligers aanwezig zijn. Alleen al voor De Zwaan werken ca 100 mensen. Tel daarbij op de honderden vrijwilligers achter de schermen, zoals wagenbouwers, decor ontwerpers, zittingsavond-, optocht en onderscheidingen commissies, podium- en tentenbouwers. Kortom een heel hechte club mensen die zich keihard inzetten om dit sociale evenement tot een succes te maken. We mogen gerust stellen dat ze daar dit jaar met glans in zijn geslaagd, waarvoor dank", aldus Jarno.

Veel mooie hoogtepunten
Ook de prins van 2018, Wim van der Heijden heeft hem met raad en daad kunnen bijstaan als ervaringsdeskundige. "Hij vertelde me broodnuchter dat er deze eeuw slechts 100 prins worden en dat ik er één van ben.". Jarno heeft daar zichtbaar van genoten, want hij vertelt glunderend en enthousiast wat hem allemaal is overkomen. "Als doorsnee carnavalsvierder heb je namelijk geen idee wat het allemaal inhoud om te speechen tijdens de sleuteloverdracht met onze burgemeester, vier uitverkochte zittingsavonden, het Diner Carnavalesk met optredens in La Sonnerie, een gedenkwaardig moment als 'Champagne met de prins' waarbij De Zwaan werkelijk uitpuilt, de carnavaleske kerkmis in Breugel, de prinsenreceptie met vele cadeaus, een bezoek aan de jeugdtent en de Oase, De Bloaskaken die thuis bij je komen spelen, haringhappen en een askruisje halen." Volgens de prins 'stuk voor stuk' hoogtepunten.

Dankbaar
"Wat nog dierbaarder is, zijn de informele gesprekken op rust momenten bij Odette en Bert-Jan in De Zwaan en bij Addy en Marianne in La Sonnerie; het voelde op die momenten echt als thuiskomen. Onbetaalbaar is vooral de glimlach van oor tot oor op de gezichtjes van onze inwoners van Zonhove, de Emiliusschool en op Berkenstaete. Voor hen is deze oprechte aandacht en aanraking daadwerkelijk een hoogtepunt als de prins en zijn gevolg haar opwachting maakt", blikt Jarno terug.

Traantje
De emoties krijgen verder de vrije loop als op dinsdagavond het carnaval wordt afgesloten en Jarno vanaf het podium vertrekt naar buiten op weg naar de vuurkorf alwaar 't Krutje symbolisch wordt verbrand. Nadat Henry Jansen de deur heeft geopend ontstaat een indrukwekkende haag met vele oud prinsen, familie, vrienden, Raad van Elf en alle direct betrokkenen. Onder de steek met veren loopt een stoere hulpverlener die een traantje wegpinkt als hij zich voor de laatste maal een weg baant door dit warme bad. Inderdaad ….. Elke seconde telt!

40 dagen zonder alcohol
De stoere GGD hulpverlener is na de nodige hectoliters aan goudgele rakkers nu een weddenschap aangegaan om op ludieke wijze te vasten; 40 dagen zonder alcohol. Daarom over een aantal weken wederom een Terugblik zonder bier in deze krant, waarbij deze sympathieke geheelonthouder aan een blaastest wordt onderworpen.

Emmy Grit
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>