Foto:Pixabay
Foto:Pixabay

Son en Breugel rookt bijna zes sigaretten per dag door ongezonde lucht

Politiek

Son en Breugel - Uit een recent  onderzoek van Milieudefensie blijkt dat de luchtkwaliteit in Brabant niet al te best is.

Het onderzoek vergelijkt Milieudefensie de gezondheidseffecten van het inademen van ongezonde lucht vergeleken met die van meeroken. Uit het onderzoek blijkt dat ondanks dat het meeroken van sigaretten steeds minder voorkomt door het rookverbod in openbare gelegenheden "Het meeroken steeds meer wordt veroorzaakt door auto's, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten",
Uit onderzoek zou blijken dat inwoners in Son en Breugel elke dag 5,8 sigaretten hierdoor meeroken. In onze regio circuleert de meeste vervuilde lucht vooral rondom Eindhoven.
In dit licht heeft de gemeente Son en Breugel als een van de eerste gemeentes in Nederland al actie ondernomen.  Naar aanleiding van het rapport Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO). De gemeente erkent het belang van het terugdringen van de emissies van fijn stof, endotoxinen en ammoniak. Daarom gaan zijn nieuwe vergunningaanvragen voor varkens- en pluimveehouderijen met een verhoogd gezondheidsrisico in afwachting van de resultaten van de vervolgonderzoeken even aanhouden. Vergunningaanvragen waarbij sprake is van een afname van de emissies van geur en fijnstof worden volgens de reguliere procedure wel in behandeling genomen.