Afbeelding

Gemeente Son en Breugel stimuleert aanschaf van zonnepanelen

Politiek

Son en Breugel - De gemeente van Son en Breugel wil huiseigenaren stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen en sluit zich daarom aan bij het Zonnepanelenproject regio Zuidoost-Brabant waaraan 14 gemeenten in de regio gaan deelnemen. Dit project maakt het mogelijk dat de komende twee jaar 253 huiseigenaren in Son en Breugel op een gemakkelijke wijze hun huis kunnen voorzien van zonnepanelen. 

Energietransitie en klimaatverandering zijn belangrijke en actuele maatschappelijke thema's. In het gemeentelijke beleidsplan duurzaamheid is als klimaatdoelstelling opgenomen dat de gemeenschap Son en Breugel in 2030 klimaatneutraal is. Op dit moment is 5,8% van alle koopwoningen (289 van 4.975 woningen) in Son en Breugel voorzien van zonnepanelen. Om de doelstelling te bereiken is een extra inspanning nodig. Deelname aan het regionale zonnepanelenproject biedt de gemeente een unieke kans om de woningvoorraad verder te verduurzamen en daarmee de CO2-emissies fors te reduceren. 

Volledig ontzorgd
Veel particuliere woningeigenaren willen wel investeren in duurzame energiemaatregelen, maar stuiten daarbij vaak op drempels (uitzoekwerk, administratieve handelingen, financiering) en tegenstrijdige informatie over het nut en noodzaak om te investeren in duurzame energie in de strijd tegen de klimaatverandering. Deze drempels worden bij deelname aan dit project weggenomen: de woningeigenaar wordt volledig ontzorgd.

Kosten
Inwoners van Son en Breugel die via het project zonnepanelen willen aanschaffen kunnen daarvoor via de gemeente een aantrekkelijke lening krijgen. Het maandelijks terug te betalen bedrag aan rente en aflossing is voor de woningeigenaar dan iets lager dan de huidige energierekening, en levert per saldo zelfs een kleine winst op. De gemeente sluit hiervoor een contract met een serviceprovider die de zonnepanelen gaat plaatsen en de maandelijkse aflossingen gaat innen. 

SonEnergie
De lokale energiecoöperatie SonEnergie wordt bij dit project betrokken. Zij kunnen ook andere lokale duurzame projecten onder de aandacht brengen en inwoners helpen om aan te sluiten met aanvullende maatregelen (zoals bijvoorbeeld woningisolatie).

Planning
Het plan wordt besproken in de vergadering van de commissie grondgebiedzaken van 20 april 2017 en de vergadering van de gemeenteraad van 18 mei 2017. De verwachting is dat vanaf begin 2018 inwoners gedurende twee jaar gebruik kunnen gaan maken van deze regeling.