Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Son en Breugel spreekt voorkeur uit voor zelfstandigheid

Politiek

Son en Breugel - In de afgelopen week hebben zo'n ruim 150 inwoners van Son en Breugel hun mening uitgesproken over de bestuurlijke toekomst van ons dorp. De bijeenkomsten in De Bongerd en het Vestzaktheater werden bijgewoond door 150 inwoners incl. 25 raads- en collegeleden. Daarnaast werd de live uitzending van de bijeenkomst op 5 april jl. door ruim 200 mensen online bekeken. Per e-mail en sociale media reageerden zo'n 75 dorpsgenoten.

Deze reacties varieerden van stellige meningen tot een uitgebreide argumentaties. Van "Nuenen akkoord, mits financiële rompslomp is opgelost" tot weloverwogen meningen met betrekking tot de drie optionele scenario's: fusie met Nuenen, fusie met Eindhoven en behoud van zelfstandigheid. In het gemeentehuis is een start gemaakt met de inventarisatie van alle meningen en reacties in de eerste week van april. Deelnemers aan de bijeenkomsten kunnen volgens projectleider Eef Mengers van gemeente Son en Breugel de samenvatting binnenkort tegemoet zien, die daarna ook op de website van de gemeente wordt geplaatst.

Door: Mieke Bosman

Draagvlak
Had de gemeente een grotere betrokkenheid verwacht van de gemeenschap? Eef Mengers: 'Er zijn in totaal 50 aanmeldingen binnen gekomen. De uiteindelijke opkomst was drie keer zo groot. Daarnaast waren er vertegenwoordigers van de gemeente en de gemeenteraad, dus met name in De Bongerd moesten we stoelen aanslepen. De campagne "Speek je uit" is geïnitieerd door de gemeente, die het als haar taak beschouwt om een iedereen de kans te geven zijn mening te uiten voor het besluit dat door de gemeenteraad wordt genomen'.

Is deze opzet misschien te vrijblijvend? Zou een referendum een optie zijn? Mengers: 'Het probleem met een referendum is dat je maar twee keuzes kunt voorleggen. Ja of Nee. Dorp of Stad. Dat is in dit stadium - met drie scenario's – lastig. Natuurlijk kan de gemeenteraad in een later stadium alsnog besluiten tot een volksraadpleging.'

Vóór 1 juli
De gemeenteraad in Nuenen beslist op 21 juni a.s. met welke gemeente ze gaan fuseren. De besluitvormende fase staat pas in juli en augustus op de agenda van de gemeenteraad van Son en Breugel. Is onze gemeenteraad daardoor afhankelijk van de keuze die Nuenen maakt?
Eef Mengers: 'Het is nog niet gezegd dat Nuenen inderdaad een besluit neemt op 21 juni. Dat wachten we af. Provinciale Staten dringt erop aan dat Nuenen en Son en Breugel vóór 1 juli laten weten of een fusie tot de mogelijkheden behoort. Zo niet, dan komen andere scenario's aan bod. Een fusie tussen twee gemeenten moet uiteraard wel gedragen worden door twee partijen. Gemeente Son en Breugel vindt kwaliteit en zorgvuldigheid belangrijk en heeft daarom bij de provincie aangegeven mogelijk meer tijd nodig te hebben. De huidige planning gaat uit van een besluit eind augustus.'

Kritische vragen
De bijeenkomsten "Son en Breugel Spreek je uit" werden geleid door presentator Rob Conijn, voormalig raadslid en inwoner sinds 1966. Daarna werd Hans Gaillard geïnterviewd door NOS verslaggever Theo Verbruggen, die ingehuurd werd door de gemeente om kritische vragen te stellen over de drie scenario's. Verbruggen informeerde allereerst naar de rol van de burgemeester. Hans Gaillard antwoordde dat hij als voorzitter van de gemeenteraad in het kader van de besluitvorming de taak heeft de gemeenteraad zo goed mogelijk te informeren. 'Niet de mening van de burgemeester, maar de mening van de gemeenschap staat daarbij voorop.'
Vervolgens informeerde Theo Verbruggen naar de voor- en nadelen van een fusie met Nuenen. Volgens onze burgemeester is het grootste voordeel dat we kunnen doorgaan met de huidige bestuurlijke samenwerking. Een nadeel is dat de woonlasten die in Nuenen hoger zijn dan Son en Breugel. Hans Gaillard gaf aan dat ook in de nieuwe situatie de woonlasten zo laag mogelijk worden gehouden.

Ook informeerde de interviewer naar een mogelijke fusie met Eindhoven. Volgens Hans Gaillard is groter niet altijd beter. 'Een angstbeeld kan zijn dat een lokale gemeenschap zich niet gehoord voelt in het grote geheel.' De derde optie, zelfstandig blijven, is volgens de burgemeester ook mogelijk, maar is het de vraag of het op lange termijn haalbaar en betaalbaar is.

Gaillard: 'Eventueel zou een netwerkgemeente, zoals Waalre, nog een mogelijkheid kunnen zijn. Dat houdt in dat veel taken uitbesteed worden en de gemeenschap zelf een actieve rol moet spelen. Dat vind ik geen passende oplossing voor Son en Breugel. Als netwerkgemeente is de gemeente niet sturend maar afwachtend, meer zaken worden op wijkniveau geregeld. Son en Breugel heeft Ekkersrijt en is daarom niet alleen een woongemeente, maar ook een werkgemeente en daardoor niet geschikt om netwerkgemeente te worden. Van ondernemers kunnen we niet verwachten dat zij alles zelf regelen.'

Stevige discussies
Na dit openbare vraaggesprek werden de aanwezigen over diverse groepen verdeeld die door onder leiding van een gemeenteraadslid met elkaar een gesprek aangingen over de voor- en nadelen van de drie scenario's. Er werd aan de diverse tafels stevig gediscussieerd over de thema's "Sprong naar de stad" (fusie met Eindhoven), "Dorp aan de Dommel" en "Samengaan in de stadsrand" (fusie met Nuenen). De opzet was bedoeld om zowel de voor- als nadelen per optie bespreekbaar te maken.

Veel deelnemers pleitten voor zelfstandigheid die op lange termijn pas opgegeven zou moeten worden als er een grotere bestuurlijke entiteit gevormd wordt met Eindhoven en de randgemeenten. Over het algemeen wordt een fusie niet gezien als de beste oplossing. Er is geen binding met Nuenen en men voelt er dan ook weinig voor de problemen van Nuenen op te moeten lossen. Bij een fusie met Eindhoven zou de gemeenschapszin verloren kunnen gaan.

Uitstel lost niets op
Het programma werd afgesloten met een presentatie van de standpunten van de tafelgesprekken. De voor- en nadelen van elk van de drie scenario's werden per tafel toegelicht door de gespreksleiders. Tot slot werden door de interviewer nog een aantal kritische vragen afgevuurd op Hans Gaillard.
Voelt de burgemeester zich gegijzeld door de Provincie? Hans Gaillard: 'De provincie heeft een korte termijn gesteld, maar anderzijds is blijven uitstellen geen oplossing. De provincie dwingt dat we nu een keuze maken in plaats van in 2019.' Tot slot vraagt de interviewer met het oog op de minimale aanwezigheid van jongeren op deze bijeenkomst of hun belangen voldoende worden meegewogen? Hans Gaillard zegt dat het belangrijk is om niet alleen naar het verleden te kijken, maar de focus te richten op de toekomst. 'We moeten ervoor zorgen dat de belangen van jonge inwoners op het gebied van huisvesting, werkgelegenheid, onderwijs, sport en recreatie en mobiliteit worden meegenomen in de besluitvorming.'

De verslagen van de bijeenkomsten en een overzicht van ingezonden meningen is te raadplegen op www.sonenbreugel.nl


Ook jouw mening telt
Het blijft niet bij deze bijeenkomsten, het is nog tot half mei mogelijk een mening te geven over de toekomst van Son en Breugel, via Facebook, Twitter of in direct contact met de gemeenteraad of college. E-mail naar: spreekjeuit@sonenbreugel.nl. Facebook en Twitter
#spreekjeuitSenB


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding