Alleen samen kunnen gemeente en sportverenigingen scoren!

Politiek

Son en Breugel - Breugel Bruist, het is een mooi streven van de gemeente Son én Breugel om het centrum van Breugel meer tot leven te brengen. Een streven waar verzet tegen ontstaan is. In dit specifieke geval tegen de nieuw te bouwen sporthal, die de huidige Sporthal De Bongerd zou moeten gaan vervangen. Een hal die naar de mening van (zaal) sportverenigingen niet aan hun eisen of wensen voldoet. Dit was aanleiding voor de betreffende verenigingen om bij de raadsfracties het tekort aan beschikbare geschikte sportzaalcapaciteit in ons dorp aan te kaarten.

Dit initiatief gaat uit van de volgende verenigingen uit Son en Breugel: Korfbalvereniging De Corridor, HTC Son (hockey), Handbalvereniging Apollo, Volleybal Club Pieter Breugel, Sonse Zaal Voetbal Club en Badmintonclub Scarabee. Samen goed voor 1.200 zaalsporters.

De sportverenigingen zijn inmiddels begonnen zichzelf uit te nodigen bij de verschillende raadsfracties, om aandacht te vragen voor het probleem. Volgens de sportverenigingen dreigt met de huidige opzet voor de nieuwe Bongerd juist veel leegstand, doordat de hal te klein is.

Sporten is gezond, maar de sportverenigingen hebben het vermoeden dat de gemeente Son en Breugel daar anders over denkt. Dat vermoeden is gebaseerd op een vergelijking van gemeentelijke jaarrekeningen (2016) waaruit blijkt dat buurtgemeenten veel meer geld investeren om het mogelijk te maken dat hun inwoners sporten binnen de eigen gemeentegrenzen. Zo investeert Best per saldo meer dan € 90,00 per inwoner aan sport. De gemeente Son en Breugel investeert ongeveer een derde: € 32,63 per inwoner. Een behoorlijk verschil, aldus de sportverenigingen!

Zij vinden het hoog tijd dat de gemeente het belang van sport beter inziet en meer investeert in de vitaliteit en gezondheid van haar inwoners. Bouwen voor leegstand, daarmee scoor je niet!

Momenteel moet de sportende jeugd op de fiets naar Eindhoven, omdat we in Son en Breugel onvoldoende beschikbare zaaluren hebben. Zelfs wanneer de plannen van de nieuwe sporthal in Breugel doorgang vinden. Hoe komt dit nou eigenlijk, vroegen de sportverenigingen zich af?

Samen met de huidige zaalbeheerder is gekeken naar de totale capaciteitsvraag voor zaaluren. Er is vastgesteld dat Sporthal De Landing een ondercapaciteit heeft van 30% en De Bongerd juist een onderbezetting van 40%. Omdat de huidige sporthal De Bongerd niet voldoet aan veel eisen die verschillende sportbonden stellen, zijn de sportverenigingen genoodzaakt om uit te wijken naar andere sporthallen buiten ons dorp.

Het zou voor de hand liggen dat de leden van de vereniging, die natuurlijk graag in hun eigen dorp te sporten, dat ook daadwerkelijk kunnen doen. Dus je zou denken dat de komst van de nieuwe sporthal daarop gericht zou zijn. Spijtig genoeg zal dit nog steeds niet het geval zijn, met de huidige plannen voor de nieuw te bouwen sporthal in Breugel. Door te kiezen voor een te kleine Bongerd, dreigt juist veel leegstand, iets wat de gemeente zegt juist te willen voorkomen.

Volgens de plannen wordt de sporthal simpelweg te klein gebouwd en voldoet deze hiermee niet aan de capaciteit die veel sportbonden stellen. Volgens de sportverenigingen is het geen kwestie van nalatigheid. Feit is wel dat als de gemeente ook met hen in gesprek zou zijn gegaan, zouden zij op de hoogte zijn geweest van de behoefte van de verenigingen, de eisen van de betreffende bonden en was de gemeente wellicht tot een andere beslissing gekomen betreffende de afmetingen van de nieuwe Bongerd.

Echter, de gezamenlijke verenigingen zijn nauwelijks gehoord en de gemeente lijkt
onvoldoende informatie te hebben ingewonnen, als je bedenkt dat een nieuw gebouw niet optimaal
kan worden benut en daardoor op den duur veel te veel leeg zal staan. Dat is zonde!

Zorgt de gemeente er juist wel voor dat deze voldoet aan de eisen die de diverse bonden stellen, dan kunnen de uren die bij De Landing tekort heeft gecompenseerd worden in ons eigen dorp. En hoeft de sportende jeugd niet meer op de fiets naar Eindhoven.

Zo buigen we de achterstand om in een voorsprong, volgens de sportverenigingen!