Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 086e88

Son en Breugel stopt inkooptraject vervanging kunstgrasvelden SBC

  Politiek

Son en Breugel - De gemeenteraad van Son en Breugel was er snel uit, zij gingen akkoord met de aanschaf van een innovatieve kunstgrasvelden op sportpark Schuttersheide, de thuisbasis van SBC. Twee weken verder trekt de leverancier zich terug en is het zeer waarschijnlijk dat er toch gekozen moet worden voor een minder innovatieve grasmat.

Door: Adrie Neervoort

De leverancier trekt zich terug, omdat hij de problemen die er op dit moment zijn met infill-arm gras niet kan oplossen. In de regio liggen de infill-arme  kunstgrasvelden al bij Avanti '31 en WEC.
Deze clubs klaagden steen en been over de velden tijdens het spelen, zo gleden spelers regelmatig uit op de mat en waren er blessures, die te wijten waren aan het kunststof grasveld.
De clubs blijven wel spelen op de velden en de leverancier blijft bezig met het treffen van allerlei maatregelen om de veiligheid en het spelen op het veld te verbeteren. Maar hij kan geen garantie geven dat dit goed gaat komen.

Daardoor, en vanwege het feit dat de gemeente Son en Breugel in de concept-overeenkomst de leverancier verplicht tot vervanging over te gaan, als blijkt dat in geval van overmatige slijtage, kwaliteitsverstoringen, aantoonbaar hogere blessure gevoeligheid en onevenredig afnemende bespelingeigenschappen (schokabsorptie, stroefheid, balstuit, balrol). Dit is reden voor de leverancier om zich terug te trekken uit het inkooptraject van de gemeente Son en Breugel
De afgelopen jaren was er veel discussie over de rubber korrels, op de veel gebruikte normale kunstgrasmatten. De korrels zouden zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. 
Er werden maatregelen genomen, die het gevaar hierop aanzienlijk zouden verkleinen. Ook werd ook in de gemeente Son en Breugel gekeken naar een alternatief voor de huidige kunststofgrasmatten, als deze vervangen zouden moeten worden.

Infill-arm kunstgras leek de oplossing. Kunstgrasvelden, waarbij het instrooien van rubber, TPE, EPDM of kurk niet nodig is. Bij een infill-arm kunstgrasveld wordt het veld licht ingestrooid met zand, om ervoor te zorgen dat deze stabiel blijft liggen en het verbeterd het speelcomfort. Het zand is bij verwijdering van de mat eenvoudig te verwijderen, waardoor de mat apart afgevoerd kan worden en ter beschikking gesteld wordt aan de leverancier. Hij kan deze dan hergebruiken voor andere doeleinden.
Alle andere gewone kunstgrasvelden zijn veelal met rubber, TPE, EPDM of kurk ingestrooid. Zeker de kunststofgrasvelden die waren ingestrooid met rubber korrels stonden ter discussie, ze zouden zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. 

Er werden maatregelen genomen, die het gevaar hierop aanzienlijk zouden verkleinen. In de gemeente Son en Breugel werd ook gekeken naar een alternatief voor de huidige kunststofgrasmatten, als deze vervangen zouden moeten worden. Ook blijkt dat de huidige gewone kunststofgrasvelden met rubberkorrels na verwijdering zeer milieubelastend zijn. 
Door het terugtrekken van de leverancier van infill-arm kunstgras lijkt alleen het gewone kunstgrasveld een alternatief, mogelijk niet met rubber korrels maar met kurk.
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>