Logo mooisonenbreugel.nl
De Landing in Son   | Fotonummer: 968c29
De Landing in Son (Foto: )

Sporthal De Landing gaat weken dicht

  Politiek

Son en Breugel - Wethouder John Frenken maakte vanavond (dinsdag 9 oktober) bekend dat Sporthal De Landing voor weken dicht gaat. Dit omdat tijdens een controle is gebleken dat alle plafondplaten onjuist zijn bevestigd.
De controle vond plaats omdat er afgelopen week was geconstateerd dat een plafondplaat in de grote zaal los zat. In verband met het veiligheidsrisico voor de gebruikers van de sporthal, besloot de gemeente in overleg met de beheerder de sporthal tijdelijk te sluiten. Dit om nader onderzoek te laten doen.

Door: Adrie Neervoort en Arjen Strik

Tijdens het onderzoek blijkt dus dat het loslaten van de plafondplaat werd veroorzaakt door  het onjuist bevestigen van deze en alle andere plafondplaten in de sporthal. Een en ander betekent dat de sporthal voor zeker enkele weken niet gebruikt kan worden. Alle platen moeten opnieuw en op de juiste wijze bevestigd worden, of zij wellicht ook vervangen moeten worden, daar is niet over gesproken.

Het ligt uiteraard in de bedoeling de hal zo snel als mogelijk weer vrij te geven. Voorlopig gaat de gemeente er dus vanuit dat het enkele weken kan gaan duren. Een ramp voor alle gebruikers, de gemeente zal in overleg met de gebruikers op zoek gaan naar oplossingen en alternatieven, meer kon de wethouder daar gisteren nog niet over zeggen.
Alle gebruikers van sporthal De Landing worden zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van de ontstane situatie. Het lijkt onwaarschijnlijk dat alle verenigingen en gebruikers voorlopig onderdak kunnen vinden bij Sporthal De Bongerd in Breugel.
 Zodra de hal weer voor 100% veilig is, zal deze weer vrij gegeven worden voor de gebruikers. 

Het sportieve kloppend hart werd hoofdpijndossier
De sporthal De Landing zou het nieuwe kloppende hart van Sportpark De Gentiaan moeten worden. Een laagdrempelige sportvoorziening, voor een zo breed mogelijk publiek. Een vriendelijk beeldbepalend gebouw, dat de aandacht trekt van de voorbijgangers op de Rooijseweg en voor de sporter een unieke en goed geoutilleerde plek is voor het leveren van topprestaties. Een ontmoetingsruimte voor jong en oud, voorzien van de modernste technieken op het gebied van duurzaamheid, energiebeheer en luchtbehandeling. Kortom: een gebouw om trots op te zijn. In 2011 werd gestart met de bouw en op 5 februari 2012 vond de officiële opening plaats.

Geen zachte landing
Maar van een zachte landing was tijdens dit proces geen sprake. De aannemer ging tijdens het bouwproces failliet en nam in zijn vrije val het installatiebureau mee. De gemeente heeft toen na lang zoeken een ander bouwbedrijf gevonden dat bereid was om de rest van het bouwproces af te ronden. Al met al een zeer ongelukkig proces.

Aanpak van de gebreken
Sinds de ingebruikname van De Landing vertoont het gebouw een aantal gebreken. De klimaatbeheersing werkte niet naar behoren, wat resulteerde in een hoge energierekening. Er waren lekkages en vochtproblemen in de kleedkamers. Er waren knelpunten in de bereikbaarheid en rolstoelvriendelijkheid van het gebouw. Los van een aantal andere, kleine gebreken. Een deel van de kosten probeert de gemeente te verhalen op de aannemer (garantie), maar of dat lukt, is nog maar de vraag, gelet op de voorgeschiedenis. Daarnaast zijn er onlangs een aantal functionele aanpassingen aangebracht om het gebouw goed exploitabel te krijgen. De totale kosten van de noodzakelijke aanpassingen bedragen ruim 90.000 euro. Dit bedrag was beschikbaar gesteld in de begroting van vorig jaar. Deze herstelwerkzaamheden zijn nog maar net afgerond en nu vertoont zich het volgende grote gebrek: onjuist gemonteerde plafondplaten. Onduidelijk is wat dit nieuwe euvel voor extra kosten met zich mee zal brengen. Naast de voormalige kerk lijkt
De Landing het volgende hoofdpijndossier van de gemeente te worden.
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>