De kabelbaan in de speeltuin aan de Limburglaan
De kabelbaan in de speeltuin aan de Limburglaan Foto: MooiSonenBreugel.nl

Kabelbaan Limburglaan verhuist naar speelplaats ‘t Zand

Politiek

Son en Breugel - In 2019 ontstond bij de jeugdgemeenteraad het plan om het speelterrein aan de Limburglaan te vernieuwen, wat leidde tot het uiteindelijke resultaat in september 2020: een prachtige speeltuin met uitdagende speeltoestellen, waaronder een kabelbaan. Voor wat betreft de keuze van het soort speeltoestellen hadden omwonenden, van wie de achtertuinen grenzen aan de speeltuin, zo hun bedenkingen. Er werd gevreesd voor onder andere geluidsoverlast, zeker wat betreft de kabelbaan. Omwonenden maakten bij de opening duidelijk dat zij het jammer vonden dat zij niet betrokken waren bij de ontwikkeling van het terrein achter hun woningen. Zij waren daarover zeer teleurgesteld, zeker omdat de gemeente burgerparticipatie zo belangrijk vindt.

Redactie: Simone Nusser

Ook waren er zorgen over de veiligheid in de omgeving van de kabelbaan omdat deze in de volle lengte bij de entree stond en de kans dat iemand in botsing kwam met een gebruiker van de kabelbaan groot was, volgens buurtbewoners. De kabelbaan was voorzien van een kabel met een soort stoeltje waar een kind op zat en wat telkens met een harde knal tot stilstand kwam; een vreselijk geluid, aldus een omwonende. “Samen met de buurt optrekken en je plannen uitvoeren, zodat iedereen er een goed gevoel bij heeft, maar dat is absoluut niet het geval geweest”, zei een omwonende hierover tijdens de opening. Een opmerking die ook bij de gemeente nog lang nagalmde.

Contact met gemeente
Acht omwonenden wiens tuinen aan de speeltuin grenzen, hebben na de opening intensief contact gezocht met de gemeente. Het duurde even voordat deze contacten waren gelegd, maar toen de juiste personen eenmaal aan tafel zaten, resulteerde dat in een gesprek waarbij de omwonenden de gelegenheid kregen om het probleem te bespreken. Wat volgde was een constructief overleg waarin gekeken werd wat de ergernis voor het grootste deel veroorzaakte en wat er gedaan kon worden om het probleem op te lossen. ”De speeltuin heeft naast de geluidsoverlast ook veel voordelen, want waar mensen samenkomen is er ook een vorm van sociale controle, een meerwaarde voor elke wijk”, zo liet een omwonende die bij de gesprekken betrokken was weten. “Als gemeente zijn wij het gesprek aangegaan met de acht omwonenden. Deze gaven aan vooral hinder en overlast te hebben van de kabelbaan, en het ging daarbij niet alleen om geluidsoverlast, maar ook dat kinderen vanaf het hoogste punt van de kabelbaan in alle tuinen konden kijken”, aldus een verantwoordelijk ambtenaar van jeugdbeleid van de gemeente Son en Breugel na het gesprek.

Samenspraak leidt tot oplossing
De gesprekken en de informatie die de gemeente kreeg waren genoeg redenen om de kabelbaan bij wijze van proef in 2021 een bepaalde tijd buiten gebruik te stellenDaardoor leek de ergernis van de omwonenden voor een groot gedeelte te zijn weggenomen. De geluidsoverlast is met zeker 60% verminderd, bevestigde een van de omwonenden toen. Daarom werd besloten dat de kabelbaan verwijderd zou worden uit de speeltuin. In overleg met de jeugdgemeenteraad is gekeken naar alternatieve locaties voor de kabelbaan.

Inmiddels is er een nieuwe locatie voorgesteld voor de kabelbaan: in de speeltuin van ’t Zand. Bij de verplaatsing naar deze locatie zijn de omwonenden betrokken. Het college heeft inmiddels ingestemd met de verplaatsing van de kabelbaan.