foto:Annemieke van Tinteren
foto:Annemieke van Tinteren

HOI Huis biedt alleenstaanden een warm onthaal.

Verenigingen

Eens in de 3 weken wordt er in het HOI huis gekookt voor inwoners uit Son en Breugel die, om welke reden dan ook, liever niet alleen aan tafel willen zitten. Uw verslaggever werd uitgenodigd om aan te schuiven. Een kort verslagje.
Door: Henriette van Berkel
Zo'n kleine 2 jaar geleden werd door Frits Helders en Frans Steenvoorden, beiden actief bij het HOI Huis, het idee opgepakt om af en toe een maaltijd te gaan verzorgen voor medemensen die alleen zijn. Via de Archipel kwamen ze in aanraking met mensen uit Son en Breugel die daar wel oren naar hadden en dus werden er koks gezocht, en deze werden snel gevonden. Inmiddels staan er ruim 70 inwoners op de gastenlijst voor het diner dat 1 x per 3 weken wordt verzorgd. De ruimte bij het HOI huis biedt per keer plaats aan 25 gasten, die door Frans Steenvoorden vooraf persoonlijk worden benaderd. De lijst rouleert zodat iedereen dezelfde kans krijgt om aan te schuiven.
De 2 koks doen de inkoop, bereiden de maaltijd thuis voor en zorgen voor een mooie gedekte tafel. Deelnemers die minder mobiel zijn worden door de organisatie zelfs opgehaald en na afloop weer naar huis gebracht. Zodra de gasten zich rond 18.00 uur melden worden ze welkom geheten door 2 gastvrouwen, die hen naar hun plaats begeleiden. De meeste gasten zijn inmiddels bekend bij hen en worden hartelijk begroet. De sfeer is ontspannen en al snel is iedereen in een geanimeerd gesprek verwikkeld. Vanuit de Archipel komen er ook 2 dames even langs om een praatje te maken, een aantal aanwezigen zijn ook bij hen als cliënt bekend.
De maaltijd bestaat altijd uit een voor-, hoofd-, en nagerecht en er staat een wijntje of frisdrank klaar. Hiervoor betalen de gasten 5 euro per keer, en dat doen ze met alle plezier. Voor de koks is het een uitdaging om voor dat geld een smaakvolle maaltijd te presenteren, maar dat lukt ze uitstekend! Voordat het voorgerecht wordt geserveerd is er een woord van welkom door Frits van Stralen, voorzitter van het HOI huis. En dan kan er genoten gaan worden van een heerlijk menu. De mensen die ik spreek zijn enthousiast over dit initiatief en zouden graag vaker willen aanschuiven. Het biedt hen de kans om met anderen in contact te komen en hun wereld wat groter te maken binnen het dorp. Maar vooral vinden ze het heerlijk om nu eens niet alleen aan tafel te zitten. Eten is immers nog altijd een sociale bezigheid, en dat ervaren de mensen hier zeker.
Gelukkig zijn er genoeg koks en gastvrouwen beschikbaar die met groot enthousiasme hieraan meewerken, zij genieten minstens evenveel als hun gasten. Dit diner is een bijzonder initiatief dat hen na afloop weer vele hartelijke bedankjes oplevert met een welgemeend "tot ziens".