Afbeelding

''In goede en in minder goede tijden''

Verenigingen

Zo luidt het motto van team Vriendenklupke. Het team is een vriendengroep die nu uit ongeveer 26 man bestaat en waarvan de harde kern van negen man al zo'n 30 jaar bevriend is. Ze zijn altijd in voor gezelligheid – zo hebben ze elkaar toen der tijd leren kennen in de kroeg. Ze doen aan zoveel mogelijk activiteiten in Son en Breugel mee en het was dus vanzelfsprekend dat ze zich aan zouden melden voor de SamenLoop voor Hoop.
Door: Loeki vd Broek en Esmée Kneppers
Naast het feit dat ze vanzelfsprekend meedoen, heeft ieder zo zijn eigen ervaring rondom de ziekte kanker. De 51-jarige Saskia Plesman, trouw lid van het Vriendenklupke, heeft persoonlijk tegen de ziekte gevochten. Ze kreeg namelijk op haar 28e het nieuws dat ze lymfeklierkanker had. Na een jaar bestraling en chemo werd ze kankervrij verklaard, maar ze moet nog elk jaar op controle komen. ''Ik heb er nooit moeilijk over gedaan. Ik heb altijd wel goed kunnen uitleggen wat ik zelf wilde en iedereen was altijd welkom. Maar als ik ooit echt geen zin had om te praten, dan zei ik dat ook gewoon.''
Ze heeft nog last van een chronische vermoeidheid met pieken en dalen. Zo zorgt ze er bijvoorbeeld voor om haar dag vooral 's ochtends in te plannen, zodat ze wanneer nodig in de middag rust kan nemen. Saskia vertelt ook over de dingen waar je allemaal mee te maken krijgt wanneer je kanker hebt. Dingen in het gewone leven, zoals bijvoorbeeld bij het kopen van een huis. ''Heel veel mensen beseffen niet wat er allemaal omheen hangt; het is niet alleen die kanker, het is zoveel meer waar je mee te maken krijgt.'' Saskia is er in ieder geval zeker van dat praten je al een stap verder brengt: ''Als je erover praat, dan is dat voor jezelf ook fijner.'' Jos Rooijackers vult haar aan: ''Zo'n vriendenclub zijn wij, we delen onze gevoelens."

Deze vriendenclub heeft ook al goed nagedacht over acties. Ze hebben al 62 stenen verkocht die opgespoten zijn met het logo van de Samenloop voor Hoop. Het idee hierbij is: "Wij dragen een steentje bij." Deze stenen zijn fictief te koop per lotnummer en het werkt als een loterij. Op drie stenen valt namelijk in het weekend van de Samenloop een prijs. De prijzen zijn: een diner bon, een fotoshoot en een massage. Verder verkopen de vrienden geluksolifantjes uit Thailand, zeepjes die in een gehaakt zakje zitten en kauwgompakjes met logo's van sponsoren erop. Ook de kraam in het desbetreffende weekend zal vol staan met deze spulletjes. Daarnaast komt er op de kraam een bak dominosteentjes te staan waar mensen voor €1,- een gok kunnen wagen door te raden hoeveel steentjes erin zitten. Het team is ook druk bezig met een sponsor die hun cadeau's en aanverwante artikelen schenkt voor op de kraam. Om gebruik te maken van deze acties kun je terecht bij alle leden van het team Vriendenklupke.

Peter Jansen, teamcaptain, laat weten: ''Ons doel is naast genieten ook vooral om zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF zodat er meer onderzoek kan worden gedaan.''