Afbeelding

Buurthuis Braecklant 35 jaar dienstbaar

Verenigingen

Buurthuis Braecklant bestaat alweer 35 jaar. Een buurthuis in de Gentiaan dat nog steeds zeer actief wordt benut en heel veel clubs en verenigingen een thuis biedt. Op zaterdag 5 november vieren zij dit jubileum samen met de gebruikers, bezoekers en buurtbewoners. Braecklant staat al 35 jaar in dienst van anderen, daarom willen de vrijwilligers en het bestuur van Braecklant een schenking doen aan een goed doel, helpt u mee?

Door: Adrie Neervoort

Op maandagochtend heb ik een afspraak met Jac Tonnelijk, Ton Bosch en José Goossens, het huidige bestuur van buurthuis Braecklant. De reden voor de afspraak is heel feestelijk; Braecklant bestaat namelijk 35 jaar. Het gebouw staat in de Gentiaan aan de Amerikalaan en is niet alleen een ontmoetingscentrum voor de wijkbewoners, maar voor alle inwoners van Son en Breugel. Het gemeenschapshuis is geopend van maandag tot en met vrijdag ( vanaf 's morgens 9.00 uur tot 's avonds 24.00 uur ). De variatie in activiteiten is groot: schilderen ( in de speciale schilderszaal ), computerbijeenkomsten en computercursussen, bridgen en rikken, biljarten, zangrepetities, bloemschikken, koffiebijeenkomsten voor senioren, vergaderingen van diverse clubs en verenigingen. Zo'n 30 gebruikersgroepen maken frequent gebruik van buurthuis Braecklant aan de Amerikalaan 2 in Son en Breugel

Wat meteen opvalt bij binnenkomst is de huislijke sfeer die er heerst, een bridgeclub legt een kaartje, een stel mannen speelt biljart en aan de bar drinkt een man een bakje koffie.
Het bestuur zit al helemaal klaar voor het interview in een van de zalen die het gebouw heeft. Jac, Ton en José zijn sinds 2004 het bestuur, alweer 12 jaar dus bijna 1/3 van de jubileumperiode zijn zij het aanspreekpunt van Braecklant. Natuurlijk is de geijkte vraag wat is het verschil van de begin jaren van Braecklant en nu. Een vraag die natuurlijk niet door het huidige bestuur kan worden beantwoord, maar zij hebben wel een mening hierover. Voorheen was het buurthuis meer een plaats waar je gelegenheid had om met je club of vereniging samen te komen, en je dan alles zelf moest regelen, ook wel sleutelbeleid genoemd. Dus van service of binding was geen sprake. Het huidige bestuur heeft in 2004 het roer omgegooid, nog steeds zijn er veel van de verenigingen en clubs van toen die gebruik maken van het buurthuis, alleen wordt er nu van alles centraal geregeld en aangestuurd. Voordeel hiervan is dat er altijd een gastvrouw of heer aanwezig is, vaak een vaste persoon die de club of vereniging dan ook goed kent. Ook het idee van een buurthuisfunctie waar wijkbewoners een kopje koffie komen drinken werkte niet en is dus afgeschaft. Dit betekent niet dat bezoekers niet welkom zijn op de openingstijden van Braecklant. Het kopje koffie en een praatje kan nog steeds. Verder is het verleden niet belangrijk want de functie van Braecklant is in al die jaren niet veranderd. Alleen het gebruiksgemak en de service zijn in de loop der jaren naar een hoger niveau getild. Behalve het bestuur zijn er ook veel vrijwilligers betrokken bij het buurthuis, zonder deze vrijwilligers is het gewoon niet mogelijk om een buurthuis zoals Braecklant van maandag tot vrijdag open te houden. In het weekend is het buurthuis gesloten.
Het gebouw is oud en heeft ook zijn mankementen, een dak wat doorzakt, binnenmuren die veel geluid doorlaten, enkel glas en nog wat meer kleine probleempjes. Desondanks functioneert het gebouw nog prima. Natuurlijk, een nieuw gebouw op dezelfde plek zou prachtig zijn, maar daardoor waarschijnlijk ook weer veel duurder om te exploiteren. Het bestuur heeft goede contacten met de gemeente en denkt en gaat er dan ook vanuit dat de gemeente mee zal werken aan de toekomst van buurthuis Braecklant in de Gentiaan. Dit omdat ook zij weten dat het buurthuis een toegevoegde waarde heeft voor veel clubs en verenigingen in de wijk maar ook een bijzondere sociale functie vervuld.

Maar, zoals gezegd, buurthuis Breacklant bestaat 35 jaar en wie jarig is trakteert, daar willen het bestuur en alle vrijwilligers graag aan meedoen. Dit kan echter niet zonder uw hulp. Steeds vaker krijgen zij de vraag "wat willen jullie hebben als cadeau omdat jullie 35 jaar bestaan, drankje, bloemetje, kunstwerkje, enz." Dit heeft het bestuur aan het denken gezet. Want krijgen is leuk maar geven nog leuker. Omdat de mensen achter buurthuis Breacklant hebben ervaren hoe het is als een wens van een zeer ziek persoon uitgevoerd kan worden door WensAmbulanceBrabant willen zij graag iedereen oproepen om een schenking te doen aan deze mooie stichting. Dit kan door een donatie te doen in een speciaal daarvoor aanwezige collectebus tijdens het jubileumfeest op zaterdag 5 november. Bestuur en vrijwilligers van Braecklant hopen op een mooi bedrag voor de WensAmbulanceBrabant.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding