A50 ter hoogte van 't Zandt
A50 ter hoogte van 't Zandt

Rijkswaterstaat en Son en Breugel starten met onderzoek naar geluidsklachten A50

Politiek

Rijkswaterstaat en de gemeente Son en Breugel starten deze maand een gezamenlijk onderzoek naar de oorzaak van de klachten over geluidsoverlast die een aantal inwoners van Son en Breugel heeft geuit aan beide instanties in relatie tot de A50. 

Eerder dit jaar werd bekend dat er een onderzoek komt naar de oorzaak van de geluidsklachten. Rijkswaterstaat en de gemeente Son en Breugel hebben nu overeenstemming bereikt over de uitvoering van het onderzoek. 

Vanaf oktober 2016 worden in de wijk 't Zand geluidsmetingen uitgevoerd. Er wordt gemeten op de locaties waar de 0-metingen een aantal jaren geleden in opdracht van de gemeente Son en Breugel zijn uitgevoerd, maar ook op locaties dieper in de wijk. De metingen worden uitgevoerd wanneer de weersomstandigheden geschikt zijn om een betrouwbare meting uit te kunnen voeren, denk daarbij aan de juiste windrichting en windkracht. De gemeten geluidsniveaus worden vervolgens vergeleken met de 0-metingen, zodat een indicatie verkregen wordt van het effect van de geluidsschermen. Daarnaast geven de metingen bij verschillende windrichtingen én de metingen op locaties dieper in de wijk inzage in de optredende geluidsniveaus bij verschillende windrichtingen. Aan de hand daarvan kan bepaald worden wat de oorzaak is van de geluidsklachten.

Omdat uitvoering van de geluidsmetingen afhankelijk is van weersomstandigheden, is het op voorhand niet te zeggen wanneer het onderzoek is afgerond. Naar verwachting zullen de resultaten van het onderzoek daarom medio 2017 bekend zijn.In 2015 heeft Rijkswaterstaat, na uitgebreid onderzoek en in overleg met de gemeente en de klankbordgroepen van de wijken Gentiaan en 't Zand, een scherm op de geluidswal bij de A50 ter hoogte van Son en Breugel gerealiseerd. Het geluidsscherm is berekend op de toekomst en is gebouwd conform de geluidwetgeving die sinds 1 juli 2012 van kracht. 

Na realisatie van het scherm op de geluidswal ervaart een aantal inwoners nog steeds geluidsoverlast en in sommige gevallen zelfs meer overlast. Afgesproken is dat Rijkswaterstaat in de rol als wegbeheerder aanspreekpunt blijft over de afhandeling van de geluidsklachten en voortgang van het onderzoek.

Meer informatie
Voor meer informatie over geluid langs rijkswegen kunt u terecht op onze website http://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wetten-regels-en-vergunningen/geluid-langs-rijkswegen/index.aspx, maar u kunt natuurlijk ook bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).