Pianoles bij Key4Music
Pianoles bij Key4Music Foto: Ingezonden

Key4Music doet verrassende ontdekking

Algemeen

Son en Breugel - Het nieuwe programma op RTL 4, ‘De Piano’, met Chantal Janzen als presentatrice, brengt mensen samen die pianospelen op verschillende stations in Nederland. Jonge kinderen, pubers en volwassenen delen hun verhalen en motivaties om piano te spelen.

Redactie: Ingezonden

“Het programma is volledig geënsceneerd en berust niet op toevalligheden. De geluiden op de stations worden aangepast voor televisie, en er is vooraf onderzoek gedaan naar de deelnemers. Desondanks heeft het programma zijn charme”, aldus Judith van Dun van Key4Music

Geïnspireerd door het programma hebben pianodocenten van Key4Music hun leerlingen de volgende vragen gesteld:
Ken je het programma ‘De Piano’? Wat inspireerde jou om piano te spelen? Wat is je doel met pianolessen? Hoe beïnvloedt muziek jou? Vind je het ontspannend en plezierig om te spelen?

Bizar en ook enigszins hilarisch is het dat, op een enkeling na, niemand dit programma kent of ooit heeft gezien. Een reactie: “Maar meneer, ik stream alleen via Netflix en Videoland, kijk filmpjes op Youtube of Tik Tok.” Een van de pianodocenten gaf aan dat tv-kijken dan misschien nu het nieuwe faxen is.

Op de andere vragen kwam vaak als antwoord naar voren dat ouders hun kind hebben gestimuleerd om pianoles te gaan volgen, en dat het kind het nu ook echt leuk vindt, met als doel om heel veel liedjes te leren spelen. Maar ook: ‘Ik wil beroemd worden en internationaal doorbreken’, of: ‘Als ik verdrietig ben maakt pianospelen me blij’. Tevens was een veel gehoorde reactie dat je met pianospelen je gedachten en je emoties kan veranderen. De antwoorden waren universeel voor alle leerlingen, ongeacht hun leeftijd.


Pianoles bij Key4Music - Ingezonden

“Muziek maken verrijkt levens en verbindt mensen, terwijl het ook persoonlijke ontwikkeling en zelfvertrouwen bevordert. Bij Key4Music zijn de lessen altijd actueel en spelen ze in op de trends in de muziekscene. Ze zijn actief op sociale media en blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Als musici zijn ze nooit uitgeleerd”, aldus Van Dun. 

Key4Music streeft ernaar om lessen op maat te geven en mensen te inspireren door muziek te analyseren, teksten te bekijken en akkoorden te bestuderen. Echter, het aanbieden van muzieklessen in het Dommelhuis in Son en Breugel is momenteel een punt van discussie. Key4Music heeft de gemeente al benaderd omdat zij structurele hulp nodig hebben om te kunnen blijven functioneren.

Volgens van Dun kunnen ouders van leerlingen tussen 6 en 18 jaar subsidie van de gemeente ontvangen, ongeveer €402,- per cursusjaar, ongeacht het inkomen. Voorwaarde van de gemeente is dat de lessen worden gegeven door gecertificeerde professionals, afgestudeerd aan het conservatorium. Key4Music kan echter niet zonder de gemeentelijke steun, aangezien ze anders hun docenten niet fatsoenlijk kunnen betalen.

“Na de impact van COVID-19 heeft de muziekscene grote veranderingen doorgemaakt. Er is een sterke afname van nieuwe conservatoriumstudenten en weinig tot geen Nederlandse musici studeren af, legt van Dun uit. “Veel musici hebben zichzelf omgeschoold of zijn volledig uit de muziekscene gestapt. Als gevolg hiervan heeft Key4Music al afdelingen moeten sluiten, zoals die voor viool en saxofoon”.

Key4Music zoekt naar manieren om hun lessen in Son en Breugel voort te zetten en staat open voor samenwerking met de gemeente. Ze geloven dat muziek en muziek maken het mooiste is wat er is, en hopen dit nog lang te kunnen blijven doen.