Wijk-GGD'ers Eva Bronckhorst en Bas Snijder
Wijk-GGD'ers Eva Bronckhorst en Bas Snijder Foto: Wil Feijen

Helpende hand voor Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Sinds kort is de gemeente Son en Breugel twee wijk-GGD’ers rijker. Ze zijn nieuw en gaan de inwoners helpen door middel van contact leggen met mensen die zorgwekkend of onbegrepen gedrag vertonen. Indien nodig worden zij naar de best passende zorg of ondersteuning geleid. Bas Snijder en Eva Bronckhorst bieden daarmee de helpende hand voor alle dorpsbewoners. 

Redactie: Freek Vervoort

“Via het Meld- en adviespunt Zorgwekkend gedrag krijgen wij door waar we eens een kijkje moeten nemen. Dit kunnen inwoners of professionals zijn die zich zorgen maken over iemand die onbegrepen gedrag vertoont”, begint Bas zijn verhaal. In de praktijk blijkt dat deze mensen vaak tussen wal en schip vallen omdat zij niet weten waar ze terecht kunnen. “Daarbij komt ook nog dat er een drempel is om hulp te vragen als je ergens mee zit. Mensen kunnen of durven het niet. Die drempel willen wij verlagen”, vult Eva aan.

Wij zijn er voor niet-acute situaties

Zorgwekkend en onbegrepen gedrag kan ook gepaard gaan met overlast. Nu komt er veel neer op de politie, maar die kan niet altijd inschatten wat er aan de hand is. Daar kunnen Bas en Eva bij ondersteunen. Bas: “Wij zijn er voor niet-acute situaties. De omgeving van een bepaalde persoon voelt dat het minder goed gaat en maakt zich zorgen. Hierdoor kan deze persoon bijvoorbeeld voor overlast zorgen. Wij proberen de eerste helpende hand te bieden.”

Aan de hand van de melding kunnen de wijk-GGD’ers het neerleggen bij de juiste instantie. Er wordt dan ook nauw samengewerkt met elkaar. “Denk daarbij aan buurthuizen, huisartsen, politie of de kwartiermaker binnen het CMD. Alles om situaties op tijd te signaleren en escalatie te voorkomen”, legt Bronckhorst uit.

Beide GGD’ers zijn niet woonachtig in Son en Breugel. Dat is niet bewust zo, maar komt wel goed uit, vinden ze. “Voor mensen is het dan net wat drempelverlagend. Ze kennen ons niet en kunnen dus echt hun verhaal doen. Als wij bekenden zouden zijn is dat toch anders. Wij hebben op onze beurt ook geen oordeel over anderen, omdat we ze niet kennen. Hierbij komt kijken dat we op deze manier natuurlijk ook werk en privé gescheiden kunnen houden.”

Alles om situaties op tijd te signaleren en escalatie te voorkomen

Iedereen kan volgens Bas en Eva in een situatie komen waardoor hij/zij het even niet meer weet en misschien gekke dingen gaat doen. Daardoor kan het voor iedereen ook heel dichtbij komen. Eva: “Beiden zijn wij verpleegkundigen, al heel wat jaren. Daardoor kunnen we de problematiek goed inschatten en dus ook als eerste handelen.”

Voornamelijk de politie maakt zorgmeldingen. De wijk-GGD’ers zijn er niet alleen voor de betrokkene maar ook de omgeving. Bas: “Nee, wij kunnen ook met buurtbewoners in gesprek treden, om advies te geven. Hoe reageer je in bepaalde situaties? Hoe kunnen we dingen misschien voorkomen? Al dit soort vragen kunnen wij uit komen leggen.”

Bas en Eva proberen zo efficiënt mogelijk samen te werken met alle instanties. Er is veel betrokkenheid, maar zij proberen de verbinding nog sterker te maken, iets wat in een dorp vaak wat groter is dan in een stad. 

Maakt u zich zorgen over een persoon of bepaalde situatie? Aarzel dan niet en neem contact op. Maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur is men bereikbaar via 0800-1205. Online kunnen meldingen 24/7 gedaan worden: www.ggdbzo.nl/meldzorgwekkendgedrag..