Asielzoekers
Asielzoekers Foto: Ingezonden

Verplichte opvang asielzoekers uitdaging voor Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Son en Breugel moet naar verwachting 119 asielzoekers opvangen als gevolg van de recentelijk aangenomen Spreidingswet. Deze wet bepaalt dat gemeenten verplicht zijn asielzoekers op te vangen op basis van het aantal inwoners en de welvaart van de gemeente.

Redactie: Adrie Neervoort

De komende negen maanden zullen gemeentes overleggen met de provincie om te bepalen waar de in totaal 8000 opvangplekken in Noord-Brabant zullen worden gerealiseerd, conform de nieuwe Spreidingswet. Het doel is om de bestaande overvolle opvanglocaties te ontlasten en tegen medio 2025 geen noodopvang meer nodig te hebben.

De gemeente Son en Breugel laat weten de mogelijkheden voor opvang te onderzoeken en bereid te zijn verantwoordelijkheid te nemen. Men begrijpt de urgentie en morele verplichting. Zodra er meer duidelijkheid is, zal de gemeente het met de gemeenteraad bespreken.

Het CDA in Son en Breugel steunt de Spreidingswet in algemene zin en benadrukt dat het belangrijk is als lokale partij moeilijke standpunten te verdedigen. Het CDA pleit voor regionale afstemming om meer speelruimte te hebben bij besluitvorming. Yoran Peek van PvdA/GroenLinks wijst op een eerder aangenomen motie in de gemeenteraad die aangeeft dat bij beschikbare locaties in de gemeente snel geschikte opvang voor vluchtelingen moet worden geregeld. Peek benadrukt het morele belang van een menselijke opvang en erkent de uitdagingen van het huidige woningtekort.

Volgens hem heeft de gemeente eerder laten zien dat ze in staat is om vluchtelingenopvang te regelen, zoals bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen: “Wij zijn net als andere fracties in de raad bereid verantwoordelijkheid te nemen voor de opvang van asielzoekers en erkennen de urgentie van een betere spreiding over alle Nederlandse gemeenten.” Remco Heeren, fractievoorzitter van Dorpsvisie/Dorpsbelang, benadrukt dat de Spreidingswet in de basis een door het rijk opgelegde uitvoeringstaak voor provinciale en lokale overheden voor de opvang van asielzoekers is: “Wij zijn geen weigergemeente en zijn ook bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen voor opvang van asielzoekers; we begrijpen de urgentie en voelen ook een (morele) verplichting.”

Als een van de ondertekenaars van de Spreidingswet is de uitvoering van de wet ook een vanzelfsprekendheid voor D66 Son en Breugel, aldus Monique van Zwieten, fractievoorzitter van D66 in Son en Breugel: “Samen moeten we asielzoekers op een menswaardige manier en gespreid over Nederland opvang bieden, dus ook in Son en Breugel. Wij kennen onze inwoners als mensen die klaarstaan voor elkaar en weten dat wij met elkaar wanneer dat nodig mocht zijn deze vluchtelingen met open armen zullen ontvangen.”

“Allereerst zijn we ons bewust van het probleem in Ter Appel en de enorme (werk)druk die daar ontstaat. Om dit probleem aan te gaan, moeten we de balans zoeken in de oplossingen. We denken dat dit begint met het zorgen dat de toestroom gereguleerd wordt, anders is het probleem ook met een spreidingswet niet op te lossen”, zo reageert Martien Merks, fractievoorzitter van de VVD in Son en Breugel, op de wet. Volgens hem kunnen we het beste leren van de ervaringen in andere landen en zo tot een bepaald inzicht komen. Wat hem betreft is Zweden een voorbeeld hoe het niet zou moeten; daar zie je dat er enorme tegenstellingen ontstaan zijn. Als een gemeente niet wil, maar verplicht wordt, is de samenwerking om asielzoekers op te vangen en in te laten burgeren direct erg negatief beladen, en zorgt dat nu ook voor grote tegenstellingen, en dat is natuurlijk niet gewenst.

Volgens Merks bleek tijdens het eerste politieke café dat de VVD in Son en Breugel organiseerde op dinsdag 30 januari dat het overgrote deel van de bezoekers vond dat het oplossen van het probleem in Ter Apel een belangrijke reden is om wel een groep in Son en Breugel op te nemen. “Belangrijk lijkt daarbij dat de geplaatste mensen zinvol bezig kunnen zijn, zoals werken en een opleiding volgen. Laten we dan ook actief proberen ons deel van dit probleem zonder verplichting op te pakken en die mensen verwelkomen in het dorp, zodat we dit met een positieve attitude kunnen oplossen. De vraag over hoe dat moet is een vraag voor het college”, zo besluit hij.

Ook Helga Helders, fractievoorzitter VoorU!, begrijpt dat vanwege solidariteit en uit humanitair oogpunt er een oplossing moet komen voor de noodsituaties die ontstaan zijn in Ter Apel en Budel. Of de Spreidingswet die oplossing zal bieden, betwijfelt zij echter. “Wij vinden dat de gemeente de mogelijkheden voor de opvang van asielzoekers pas kan onderzoeken, nadat we voldoende huisvesting hebben gerealiseerd voor onze eigen jonge inwoners die nu al jaren wachten om een volgende fase in hun leven te starten. Op dit moment worden er in onze gemeente vrijwel geen woningen gerealiseerd door allerlei regels en procedures die door de provincie en landelijke overheid zijn opgesteld. Hierdoor is de invulling van de Spreidingswet voor onze gemeente op dit moment, in onze ogen, onmogelijk”, zo verduidelijkt zij.

Alle partijen geven aan dat zij wachten op meer duidelijkheid als het gaat om het definitieve aantal vluchtelingen dat gehuisvest moet worden en de mogelijkheden die er hier in de gemeente voor zijn.