Ferry de Lits
Ferry de Lits Foto: Wil Feijen

Ferry de Lits helemaal op zijn plek in Son en Breugel

Algemeen

Son e Breugel - Een afspraak maken met een drukbezet zanger is lastig. Dat is ook logisch als je zo’n 250 optredens per jaar verzorgt. Ferry de Lits is er maar druk mee. Ook op de dag dat ik hem spreek heeft hij van alles gepland. Vlak voor het begin van de Django Wagner Dinnershow lukt het om hem even te spreken.

Redactie: Freek Vervoort

Midden in de coronatijd spraken we hem het laatst voor deze krant. Toen was het een moeilijke tijd en werd alles gecanceld; inmiddels is dat anders. “Het leek wel alsof mensen alles in wilden halen na corona. Overal stond het afgeladen vol en de optredens schoten door het dak”, begint Ferry te vertellen. Op de achtergrond staat de tv aan, PSV... dat net de eerste punten van het seizoen heeft verspeeld; balen voor een echte PSV’er als hij. “Maar, dat komt wel goed de rest van het seizoen”, zegt hij strijdbaar. 

Wat deze echte Eindhovenaar naar Son en Breugel brengt, legt hij uit: “Ik woonde midden in het centrum van Eindhoven, in een appartement. Mijn toenmalige vriendin had 2 zoontjes die alleen op de galerij konden spelen. Dat schoot niet op... Adrie van de Berk (van BerkMusic) kwam toen met dit huis aan. Ik heb er nooit spijt van gehad.” Inmiddels is zij met de kinderen vertrokken en is Ferry gebleven. Hij vindt het ook wel lekker in het dorp. “De mensen hier zijn hartstikke vriendelijk en alles zit om de hoek. Daarbij ben ik in precies 6 minuten bij mijn moeder in Eindhoven. Ik ga ook graag wandelen en dat kan hier fantastisch.”

Zelf noemt De Lits zich geen A-artiest en dat vindt hij prima. “Nee, de aandacht die bijvoorbeeld Gerard Joling of Emma Heesters krijgen hoef ik niet. Daarvan wordt alles zo breed uitgemeten in de media.” Hij heeft een clubje zangers om zich heen verzameld die ook als goede vrienden gezien worden: Jaman, Stef Ekkel en Django Wagner onder anderen. Met die laatste treed hij regelmatig op. Zo ook bij de Django Wagner Dinnershows in de carnavalstent van de De Zwaan. Als gastartiest mocht hij afgelopen weekend twee keer een thuiswedstrijd zingen, onder anderen samen met Lee Towers, Brace en Nelis Leeman.

Dit jaar zit Ferry 20 jaar in het vak; iets waar hij trots op is, maar het ging niet zonder horten of stoten: “Vroeger had ik er moeite mee: als vrienden op stap waren moest ik zingen, en als ik vrij was, waren zij aan het werk. Dat voelde best eenzaam. Maar ik doe wat ik leuk vind en dat vind ik heel erg belangrijk.” Dat jubileum gaat zeker gevierd worden, maar waar is nog niet duidelijk. Dat het in Eindhoven plaatsvindt is wel duidelijk, daar waar het ook allemaal begon. “Een locatie vinden is lastig, en ik heb wel bepaalde voorkeuren. We zijn er druk mee bezig”, sluit Ferry af.

Inmiddels is de moeder van Ferry gearriveerd, zij gaat mee naar de dinnershow. Ondanks dat Ferry aangeeft zeker geen haast te hebben, is het voor mij tijd om op te stappen. Zo kan hij zich nog even voorbereiden op de show die hem en het Sonse publiek te wachten staat.