Peter van Dam
Peter van Dam Foto: Wil Feijen

Peter van Dam volgt Yoram Peek op als gemeenteraadslid in Son en Breugel

Politiek

Son en Breugel - Yoram Peek (PvdA-GroenLinks) heeft ontslag genomen als lid van de gemeenteraad van Son en Breugel. Hij kan zijn raadslidmaatschap niet langer combineren met zijn werk bij de Rabobank in Utrecht. In mei volgde hij de naar Uden verhuisde Joris van Dam op als raadslid en fractievoorzitter van PvdA-GroenLinks. Daarvoor was hij twee jaar burgerraadslid. Peek blijft aan als raadslid totdat zijn opvolger is geïnstalleerd; daarna blijft hij actief voor PvdA-GroenLinks. 

De eerst beschikbare kandidaat op de verkiezingslijst van PvdA-GroenLinks om Peek op te volgen is Peter van Dam (71). Naar verwachting zal hij als raadslid worden geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering op 22 februari. Vanaf dan treedt hij ook op als fractievoorzitter. Van Dam is sinds mei 2022 voorzitter van het bestuur en waarnemend secretaris van PvdA-GroenLinks Son en Breugel. Hij blijft deze functies vervullen tot aan zijn installatie als gemeenteraadslid. Vanaf dat moment moet hij volgens de regels van de partij zijn bestuursfuncties beëindigen. PvdA-GroenLinks is actief op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter en secretaris en naar één of twee nieuwe burgerraadsleden; dat laatste onder meer omdat burgerraadslid Willem Buurke naar verwachting in mei deze functie moet beëindigen vanwege een verhuizing naar Eindhoven. Buurke is sinds maart 2022 burgerraadslid en was in totaal twaalf jaar lid van de gemeenteraad.

Zo zoons, zo vader
Peter van Dam woont sinds 1994 in Son. Het grootste deel van zijn loopbaan heeft hij gewerkt als bestuursadviseur op het gebied van communicatiemanagement en strategieontwikkeling. Van 1989 tot 2014 werkte hij bij de Technische Universiteit Eindhoven, eerst als directeur In- en Externe Betrekkingen en daarna als adviseur Strategieontwikkeling van het College van Bestuur. Daarvoor werkte hij als hoofd Voorlichting en Documentatie bij het Instituut voor Toetsontwikkeling Cito, als hoofd Voorlichting en Publiciteitszaken bij het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, en als journalist bij het Eindhovens Dagblad. Ook was hij jarenlang voorzitter van een Europese organisatie van universitaire communicatiemanagers.

Binnen Son en Breugel is Van Dam momenteel onder meer actief als vrijwilliger bij het Taalhuis. Hij is de vader van de oud-PvdA-politici Joris en Martijn van Dam. Joris was zes en een half jaar lid van de gemeenteraad van Son en Breugel, waarvan ruim vijf jaar als fractievoorzitter. Martijn was vijf jaar raadslid in Eindhoven, waarvan ruim twee jaar als fractievoorzitter. Verder was hij twaalf jaar lid van de Tweede Kamer en ruim twee jaar staatssecretaris van Economische Zaken. “Hoewel het niet gepland was, vind ik het een eer om me als derde in ons gezin politiek in te mogen gaan zetten voor een socialere en groenere samenleving”, aldus Van Dam, “en ik zal dat doen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026. Hopelijk neemt dan een jong en bij voorkeur vrouwelijk lid van PvdA-GroenLinks het stokje van mij over.”

Yoram Peek