Bert en Geraldine van Doremalen- Verhagen
Bert en Geraldine van Doremalen- Verhagen Foto: Wil Feijen

Bert en Geraldine van Doremalen-Verhagen vieren op 27 december hun gouden bruiloft

Algemeen

Son en Breugel - Bert is 72 jaar geleden in Eindhoven geboren. Hij was de jongste uit een gezin van 13 kinderen. “Maar ik heb maar vier zussen en een broer gekend. Mijn oudere broers en zussen waren al overleden. Toen ik vier jaar oud was overleed mijn vader. Ik liep achter de rouwkoets hand in hand met een jonge dame die zwanger was. Ik wist toen nog niet dat zij 18 jaar later mijn schoonmoeder zou worden, en haar ongeboren kind mijn vrouw. Heel bijzonder...”, aldus Bert. “Op mijn zesde jaar heb ik 13 maanden in een sanatorium gelegen, vastgebonden in bed vanwege TBC. Ik denk dat ik uit het sanatorium ontslagen werd omdat het geld op was”, lacht Bert. “Wij zijn diverse keren in mijn jeugd verhuisd omdat mijn moeder hertrouwde, en ook deze man overleed, maar ook vanwege het werk van mijn moeder, want zij moest de kost verdienen. Rond mijn tiende jaar woonden we weer in Eindhoven. Na de lagere school ben ik naar de Phillips Bedrijfsschool gegaan en later bij Phillips gaan werken.”

Redactie: Corry van Asseldonk

Geraldine (68) is ook in Eindhoven geboren, in Stratum. Zij was enig kind. “Mijn vader zag destijds geen toekomst voor ons gezin in Nederland, daarom emigreerden ze naar Australië. Ik was toen twee jaar oud”, blikt Geraldine terug. “Ik had de high school afgemaakt en was 14 jaar, en mijn vader wilde terug naar Nederland. Hij was veel te bang dat ik met een Australische man zou trouwen, en ik wilde ook graag terug. We gingen in Tilburg bij een tante inwonen. Ik ging werken bij Phillips als ponstypiste, want ik had geld nodig.”

De zus van Bert stelde voor dat ik samen met Bert maar eens uit moest gaan. Dat hebben we gedaan en we zijn nooit meer uit elkaar gegaan

“Een jaar later ging ik met mijn vader naar het Nat Lab, en aan de overkant hiervan woonde Bert. Mijn vader en zijn moeder kenden elkaar. Zij spraken met elkaar af om de volgende zondag bij elkaar op visite te gaan. De zus van Bert stelde voor dat ik samen met Bert maar eens uit moest gaan. Dat hebben we gedaan en we zijn nooit meer uit elkaar gegaan”, aldus Geraldine.

Bert woonde inmiddels in Alphen aan den Rijn en werkte in de bouw als constructeur. Ze kregen daar een appartementje toegewezen en zijn na twee en een half jaar verkering getrouwd. “We hadden in zes weken alles geregeld. Maar Geraldine kon daar niet aarden en na vijf maanden verhuisden we weer naar Eindhoven. We gingen naar Phillips en kregen beiden weer een baan. Geraldine kreeg zelfs haar oude baan weer terug. Ik heb verschillende banen bij Phillips gehad. Ik vind dat je om de zeven jaar een andere functie moet zoeken, dan ontwikkel je jezelf beter”, aldus Bert.

Bert en Geraldine hebben twee zonen, twee kleinkinderen en twee bonus-kleinkinderen

44 jaar geleden is het bruidspaar in Son komen wonen, eerst in De Gentiaan, en nu wonen ze al 14 jaar in de Heistraat in een prachtig appartement. Gelijktijdig was Bert gestopt met werken vanwege omstandigheden. Hij kreeg een mooie ‘handdruk’ mee. Bert en Geraldine hebben twee zonen, twee kleinkinderen en twee bonus-kleinkinderen. Bert voelde zich nog te jong om de hele dag thuis te zitten en is als oproepkracht gaan werken bij een sporthogeschool in Eindhoven als surveillant. Geraldine begon wat te sukkelen met haar gezondheid en dit kon hij mooi combineren met de zorg voor haar. Samen hebben ze nog zes jaar op markten en braderieën gestaan met de verkoop van een bepaald merk spaarpotten.

Het bruidspaar is jaren op vakantie geweest met de caravan, vroeger met de kinderen en daarna samen, en meestal naar de Jura in Frankrijk. Begin dit jaar hebben ze hun caravan verkocht vanwege de gezondheid van Geraldine. Nu huren ze een huisje of boeken een hotel. Bert is nu vooral mantelzorger voor zijn vrouw en doet kleine klusjes in het appartementencomplex waar ze wonen. Hij doet het huishouden en samen gaan ze een paar keer per dag met hun hondje een stukje wandelen. “Ik vind het dan zo leuk dat Sonse mensen ons aanspreken en vragen hoe het met ons gaat en of ze iets voor ons kunnen doen”, vertelt Bert. Geraldine vindt diamond painting en legpuzzels leuk, maar vooral Engelstalige detectiveseries op tv.


Bert en Geraldine van Doremalen- Verhagen - Wil Feijen

Beiden hebben de laatste jaren heel veel voor hun kiezen gekregen. Allebei hebben ze corona gehad en daarvoor in het ziekenhuis gelegen, en Geraldine zelfs op de IC. Zij heeft er Long COVID aan overgehouden. Hierdoor hebben ze veel conditie ingeleverd.

“Maar, we leven nog”, zegt Bert. “We proberen ook nu nog een positieve invulling aan ons leven te geven. We hebben altijd alles samen gedaan. We kletsen en praten over van alles en dat hopen we nog een aantal jaren te mogen doen. Op onze trouwdag houden we het bescheiden, maar we gaan het wel vieren met onze kinderen, kleinkinderen, verdere familie en vrienden met een uitgebreide lunch. We plukken de dag”, sluit het bruidspaar af.