Maurice (l) van SonenBreugelVerbindt overhandigt Evelyn (r) een mooie bos bloemen ter gelegenheid van het 2 jarig bestaan van Automaatje in 2020
Maurice (l) van SonenBreugelVerbindt overhandigt Evelyn (r) een mooie bos bloemen ter gelegenheid van het 2 jarig bestaan van Automaatje in 2020 Foto: Wil Feijen

Hoofdcoördinator AutoMaatje Son en Breugel neemt ontslag

Algemeen

Son en Breugel - In november 2017 werd AutoMaatje in Son en Breugel gelanceerd, een vervoersdienst die vrijwilligers met een auto verbindt met minder mobiele plaatsgenoten, waardoor ze mobieler en sociaal actiever kunnen worden. Het initiatief, dat door SonenBreugelVerbindt naar Son en Breugel werd gebracht, groeide uit tot een succes, deels toegeschreven aan Evelyn Kreukniet, die sinds het begin hoofdcoördinator van AutoMaatje Son en Breugel was.

Redactie: Adrie Neervoort

Op 10 december nam Kreukniet na 7 jaar ontslag uit onvrede met de huidige situatie en de houding van het bestuur van SonenBreugelVerbindt met betrekking tot haar functie. Ze was betrokken bij werving, begeleiding van vrijwillige chauffeurs, en organiseerde bijeenkomsten en pr-activiteiten. AutoMaatje Son en Breugel staat volgens de ANWB in de top 3 van best presterende ANWB AutoMaatjes in Nederland, met ongeveer 750 inwoners die wekelijks meer dan 70 ritten maken.

De groei van AutoMaatje bracht uitdagingen met zich mee, en Kreukniet gaf aan dat haar werkzaamheden niet meer in lijn waren met de oorspronkelijke afspraken over uren en vergoeding. Ze verwachtte begrip en een voorstel van het bestuur, maar kreeg te horen dat de gemaakte afspraken niet zouden veranderen en dat een hogere vergoeding niet mogelijk was.

Verontwaardigd
Dit onverwachte antwoord leidde bij een teleurgestelde Kreukniet tot ontslagneming. Veel vrijwillige chauffeurs, zoals Harold Verheggen, begrepen haar verzoek, gezien de groei van AutoMaatje, en waren verontwaardigd over het gebrek aan waardering van het bestuur. Verheggen benadrukte dat veel chauffeurs van plan zijn te stoppen als protest tegen het vertrek van Kreukniet. Op 10 januari boden daarom vier vrijwillige chauffeurs een brief aan wethouder Steven Grevink aan, waarin zij hun onvrede uiten over het ontslag van Kreukniet en vragen om het ongedaan te maken. Ze vragen ook de gemeente om de uitvoerende taak voor AutoMaatje weg te halen bij SonenBreugelVerbindt.
Voorzitter Jan Fremeijer van SonenBreugelVerbindt betreurt de situatie en de beslissing van Kreukniet, maar spreekt van een verstoorde werkrelatie. Hij benadrukt dat het werk bij AutoMaatje in principe vrijwilligerswerk is, met een kleine kilometervergoeding voor chauffeurs en een aparte vergoeding voor Kreukniet.

Na het ontslag van Kreukniet heeft AutoMaatje inmiddels een nieuwe hoofdcoördinator. Fremeijer hoopt dat het bestuur op een passende wijze afscheid kan nemen van Evelyn Kreukniet en haar kan bedanken voor haar jarenlange inzet. Zelf geeft ze aan niet gelukkig te zijn met de huidige situatie en ze wenst voorlopig verder niet inhoudelijk te reageren.