Het konijn dat de aanval van de vos niet overleefde
Het konijn dat de aanval van de vos niet overleefde Foto: Ingezonden

Vos doodt tam konijn in buitenverblijf

Algemeen

Son en Breugel - De afgelopen week heeft zich een tragisch incident voorgedaan in de wijk De Gentiaan. Een konijn dat zich in een buitenkooi bevond, is ‘s nachts aangevallen en gedood. Het voorval is duidelijk vastgelegd op camerabeelden, waaruit blijkt dat een vos verantwoordelijk is voor de dood van het konijn.

Redactie: Adrie Neervoort

Hoewel deze gebeurtenis zeker alarmerend kan lijken, is het belangrijk om te benadrukken dat er geen reden is tot paniek. De aanwezigheid van een vos in deze wijk, die grenst aan een bosrijk gebied, hoeft geen directe zorg op te wekken. Vossen zijn prachtige, maar over het algemeen schuwe dieren.

De voedselkeuze van vossen omvat doorgaans vogels, konijnen, wormen, ratten, muizen, insecten en fruit. Daarnaast zijn vossen niet vies van voedselresten in ons afval. Dit verklaart waarom vossen soms ook in bewoonde gebieden worden waargenomen. De voortdurende inkrimping van hun leefgebied speelt hierbij ook een rol.

In situaties waarin bekend is dat vossen zich in de wijk kunnen begeven, zijn voorzorgsmaatregelen aan te raden. Denk hierbij aan het aanlijnen van huisdieren, het zorgvuldig afsluiten van kippenhokken en volières, en het indien mogelijk ‘s nachts opsluiten van dieren in hun verblijfplaats. Het is eveneens verstandig om jonge katten ‘s nachts binnen te houden.

Belangrijk om te benadrukken: nader een gewonde of verzwakte vos nooit. Vossen zijn wilde en schuwe dieren, en in tijden van nood kunnen ze bijten. Bovendien kunnen vossen besmet zijn met de vossenlintworm, die ook overdraagbaar is op mensen. Vossen zijn hoofdzakelijk actief tijdens de schemering en ‘s nachts. Bij een ontmoeting met een mens of hond zullen ze eerder de benen nemen dan de confrontatie opzoeken. Ze zullen alleen in uiterste gevallen bijten, zoals wanneer ze zich bedreigd voelen en geen ontsnappingsmogelijkheid hebben.

D